Hlavní obsah

Adekvátní, komentují politici verdikt soudu v kauze Rath

Aktualizováno

Politici v reakcích na verdikt v kauze středočeského exhejtmana Davida Ratha svorně tvrdí, že jim nepřísluší ho komentovat, ale považují jej za adekvátní. Místopředseda lidovců Jan Bartošek označil chování Ratha během soudního procesu za „dětinsky trapné”. Podle šéfa Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) se Rath pokusil využít možnosti obhajoby „až do konce”. Šéf ANO Andrej Babiš doplnil, že kvůli lidem jako Rath vstoupil do politiky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda lidovců Jan Bartošek

Článek

Bartošek odmítl, že by byl proces motivován politicky, jak se Rath, který dostal za přijetí úplatku 8,5 roku, snažil naznačovat. Podle Bartoška měl Rath přijmout odpovědnost a vyslechnout rozsudek.

Podle Hamáčka se soud zjevně přiklonil k verzi žalobce. On sám prý pochybnosti o procesu nemá a rozsudek by měl být podle něj respektován.

"Na politiky, kteří se účastní korupce, musí být nahlíženo co nejpřísněji. Získali totiž důvěru občanů, aby s prostředky nakládali v jejich prospěch, nikoli ve prospěch svůj vlastní," napsal šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Za dobré má, že je spravedlnost nezávislá a týká se i nejvyšších politiků.

"Kvůli takovým lidem, jako je bývalý poslanec Rath s krabicemi plnými peněz, jsem vlastně šel do politiky. Je to jeden ze symbolů tradičních stran," uvedl Babiš.

Poslanec ANO Radek Vondráček označil trest za adekvátní, neboť se podle něj jednalo o „kriminální proces“.

Fraška, tvrdí Černoch

Nejkritičtěji se vyjádřil šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch. "Z procesu s panem Rathem se stala fraška stejně tak jako u procesu s paní Nagyovou-Nečasovou. Roky tahanic, dokazování, mediálních spekulací a tímhle tento proces nekončí. Bude trvat další roky, než bude uzavřen. Podle délky procesu a trestných činů to není selhání jednotlivce, ale celé ČSSD, která z této činnosti měla evidentně na úrovni kraje nebo republiky prospěch," napsal.

Anketa

Je trest pro Davida Ratha 8,5 roku vězení a propadnutí zabaveného majetku adekvátní?
Ano
70,5 %
Ne
29,5 %
Celkem hlasovalo 16573 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám