Hlavní obsah

I den po nehodě mohou vlaky jedoucí přes Studénku nabírat zpoždění

Vlaky, které projíždějí Studénkou na Novojičínsku, mohou vinou omezení po středeční tragické nehodě nabírat zpoždění kolem deseti minut. Další dvě koleje zůstávají neprůjezdné, technici je uvedou do provozu ve čtvrtek či v pátek. Řekl to mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský. Nehoda se stala ve středu ráno. Vlak narazil do nákladního auta. Na 14 hodin nehoda úplně zastavila provoz na trati. Tři lidé nehodu nepřežili, 18 dalších utrpělo zranění.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nádražím ve Studénce vedou čtyři koleje. Dvě hlavní jsou nadále uzavřené, provoz technici pustili na dvě staniční. „Jedna má nástupiště, tudy jezdí vlaky, které ve stanici zastavují, po druhé pouštíme vlaky, které jen projíždějí. Vlaky ale vždy musejí před stanicí zastavit a čekat na signál, že mohou projet," upřesnil Ptačinský.

Práce na obnovení provozu na dalších dvou kolejích budou podle něj ještě nějakou dobu trvat. „Vyžádají si jednak stavební práce. Jde například o opravu nástupišť. Navíc ale čekáme na náhradní díly potřebné k opravě výhybek či návěstidel,” uvedl. Navíc je podle něj potřeba speciálním radarem prozkoumat kolej, na které se nehoda stala. Přístroj by měl odhalit sebemenší poškození. „Předpokládáme, že další práce potrvají tak den až dva,” dodal.

BEZ KOMENTÁŘE: Chodci šli ve Studénce na červenou přes přejezd, zadržela je policieVideo: Pavel Karban, Právo

Zpoždění lze čekat i během dne

V souvislosti s tímto omezením podle Ptačinského mohou vlaky nabírat zpoždění v rozmezí deset až 15 minut. Potvrdil to i mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. „Ranní vlaky stanicí projely na čas či se zpožděním do deseti minut. Během dne, kdy bude provoz hustější, se zpoždění dá také očekávat," uvedl mluvčí dopravce.

Mluvčí společnosti RegioJet Aleš Ondrůj řekl, že ve čtvrtek jejich spoje už jezdí podle jízdních řádů. „Případná zpoždění v rozsahu několika minut jsou způsobena sníženou rychlostí při průjezdu daným úsekem,” řekl.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Po srážce s kamiónem na přejezdu se rozjetému pendolinu podařilo dobrzdit až po dvou kilometrech. Nehoda si vyžádala dvě oběti.

Tragická nehoda se stala ve středu kolem 07.45. Řidič polského kamiónu vjel na železniční přejezd v době, kdy svítila červená světla. Vzápětí se za ním zavřely závory. Vůz ale zůstal v kolejišti. Podle odborníků na dopravu měl řidič závory prorazit. Krátce nato do kamiónu s nákladem plechů narazil rychle jedoucí vlak. Zatímco kabina vozu zůstala na přejezdu téměř nepoškozená, návěs a náklad byly rozmetány na několika stovkách metrů. Řidič vyvázl bez zranění. Tři cestující z vlaku srážku nepřežili, dalších 18 lidí utrpělo zranění. Způsobená škoda se pohybuje kolem 160 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám