Hlavní obsah

Gross slibuje nižší schodek rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Fakticky nižší, než se uvádí, a to přibližně o 11 miliard korun, bude schodek státního rozpočtu na příští rok. Řekl to v neděli Právu premiér Stanislav Gross v reakci na kritiku prezidenta Václava Klause. Ten prohlásil, že Grossova vláda by měla přehodnotit návrh státního rozpočtu připravovaný za premiéra Vladimíra Špidly směrem k větším škrtům.

Článek

"Návrh rozpočtu určitě znovu projednáme a předpokládám, že k změnám dojde jak v souvislosti s upřesněnými výsledky ekonomiky, tak s diskusí o nových prioritách vlády," uvedl Gross.

Z Unie se vrátí 17 miliard

Dodal však, že faktický schodek je mnohem menší, než se uvádí. "Příští rok budeme poprvé platit 28 miliard do rozpočtu EU, což je skryto ve státním rozpočtu. Zpět ale dostaneme 17 z těchto 28 miliard a další peníze půjdou mimo státní rozpočet do krajů a obcí. Fakticky je tedy schodek nižší o 11 miliard," řekl premiér.

Gross připomněl, že termín odevzdání návrhu státního rozpočtu do parlamentu je již ve druhé polovině září, a řekl, že nechce připustit rozpočtové provizórium. Poukázal na to, že v minulosti se postupovalo v době rozpočtového provizória podle návrhu rozpočtu, kdežto nyní by to bylo podle rozpočtu na předchozí rok. Z tohoto důvodu by podle premiéra nešla uskutečnit převážná většina nových výdajů, včetně těch, které souvisejí s členstvím v EU a s kofinancováním evropských projektů.

Rozpočet na příští rok by podle zatím platných koaličních dohod měl mít schodek 94 miliard korun.

Premiérovi poradci ministry neohrozí

Premiér reagoval také na Klausův odsudek institutu poradců, kdy prezident jako pozitivní vzpomínku uvedl, že za jeho premiérství bylo celé jedno patro úřadu vlády prázdné. "Pokud jde o počet zaměstnanců úřadu vlády, to je trochu srovnávání hrušek s jablky. V době, o níž hovořil prezident, řadu činností, které dnes vykonávají na úřadu vlády, vykonávala ministerstva," řekl premiér.

Jako příklad uvedl útvary působící v současné době na úřadu vlády - legislativní radu, pro niž externě nebo na úvazek pracuje asi 200 lidí, nebo generální ředitelství státní služby, které vzniklo díky nové legislativě.

"Pokud jde o samotné poradce, mojí snahou je dosáhnout, aby tato struktura, o níž se nikdy mnoho nevědělo, a troufám si říct, že někdy mohla přispívat k netransparentnosti českého prostředí, byla jasně průhledná a aby se hlavní poradci mohli účastnit odborných debat," prohlásil Gross.

Podle něj poradci, alespoň ve vládách, ve kterých byl, se vždy účastnili zasedání vlády, pouze o tom veřejnost nevěděla. "Na tom by se nic měnit nemělo. A když už tam ti lidé jsou a probírá se nějaké odborné téma, ke kterému mají co říct, byla by škoda jejich potenciálu nevyužít," uvedl premiér. Zdůraznil, že to rozhodně neznamená jakýkoli zásah do ministerských pravomocí. Podle Grosse řada zemí s tímto systémem poradců premiéra má dobré zkušenosti.

Klaus označil Grossův plán na vytvoření týmu superporadců za výrazný krok zpátky. "Já toto považuji za koncepčně špatné, protože zodpovědný je ministr, nikoliv superporadci, je to zbytečný konflikt," řekl Klaus.

Zastal se Přibyla

Premiér se zastal nového šéfa úřadu vlády Pavla Přibyla, který byl v tisku i politiky kritizován za to, že v roce 1989 byl velitelem roty Pohotovostního pluku SNB. "Pan Přibyl již v minulosti prokázal, že je dobrým a kvalifikovaným státním úředníkem, který je bezpečnostně způsobilý, což dokládají všechna osvědčení, která má," řekl Gross.

Klaus v ČT řekl, že Přibyla nikdy neviděl, nezná ho, a proto se mu o něm těžko hovoří. Přesto ale jeho minulost není podle Klause tou nejlepší kvalifikací. "Mohu vrtět hlavou, proč si ho nový předseda vlády do tohoto místa vyvolil," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám