Hlavní obsah

Lesby ve třídě nevadí, gayové ano

Právo, Stáňa Seďová

Pokud jde o sexuální toleranci, vítězí dívky. Podle dotazníků, které už dva roky vyplňuje přes tisíc studentů středních škol v rámci tzv. duhových seminářů, by spolužák gay vadil jen třem procentům dívek. Zato 22 procent chlapců by ho ve třídě mít nechtělo. Naopak lesbická spolužačka by vadila 12 procentům dívek, ale jen šesti procentům chlapců. Skoro polovina dotázaných se obává transsexuálního spolužáka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tak pochodovali Prahou gayové a lesby v loňském létě.

Článek

Proč nejen dospělým, ale i dětem více vadí homosexuálně orientovaní chlapci než dívky, vysvětluje Zdeněk Sloboda, jednatel organizace PROUD, zlepšující životní podmínky sexuálních menšin, jež semináře iniciuje.

„Sociologická odpověď je vcelku jednoduchá. Je to tím, jak je v západním světě konstruováno mužství – typicky šovinisticky. V něm se neguje vše holčičí, například kluci nepláčou. Chlapci jsou vychováváni, aby hlavně nebyli zženštilí. Zatímco u dívek je výchova vede k tomu, aby byly krásné a staly se matkami,“ vysvětluje rozdílný postoj výchovy chlapců a dívek Sloboda.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jakmile přijde do třídy homosexuální spolužák, vzniknou ze strany ostatních kluků tři problémy. Za prvé svou orientací ohrožuje maskulinitu, oslabuje je. Vzhledem k tomu, jak sexuálně je homosexualita komunikována oproti heterosexualitě, se kluci bojí, že po nich všech hned vyjede a bude je sexuálně obtěžovat. A za třetí si s ním nemají o čem povídat, protože chlapecké party v pubertálním věku řeší sporty, technologie a holky, což podle nich gaye nezajímá,“ popsal modelovou situaci Sloboda.

Naopak dívky jako sexuálně pasivní v očích svých spolužáků nikoho ohrozit nemůžou. Podle studií Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) Sociologického ústavu AV ČR jsou ženy tolerantnější, i když vyrostou. Stejně jako u dětí je v názorech a přístupech k homosexuálům nejdůležitější osobní zkušenost. Tedy to, zda mají jinak sexuálně orientované přátele, známé či někoho z rodiny.

Jsme tolerantnější

Podpora homosexuálů je obecně častější mezi ženami, mladými lidmi ve věku do 29 let, respondenty hodnotícími vlastní životní úroveň jako dobrou a dotázanými, kteří se z hlediska politické orientace sami řadí k pravici. Za posledních 10 let se Češi výrazně posunuli k toleranci, pokud jde o uzavírání registrovaného partnerství a sňatků.

Zatímco průzkumy CVVM z roku 2005 ukázaly podporu pro registrované partnerství 61 procent a proti bylo 30 procent, letošní květnové výsledky přinesly 74 procent podporovatelů a 22 procent odpůrců. U sňatků bylo v roce 2005 38 procent pro a 51 % proti, letos bylo pro 49 % a 47 % proti.

S adopcí dítěte druhého z dvojice Češi v současnosti také spíše souhlasí. „Převahu souhlasných odpovědí jsme zaznamenali v případě adopce dětí partnera/partnerky, s nimiž daný člověk žije,“ uvádí letošní studie CVVM.

„Toto právo by homosexuálům přiznaly téměř tři pětiny Čechů (59 procent), proti se postavila třetina dotázaných (33 procent). V případě adopcí dětí z institucionální péče, například dětských domovů, naopak mírně převážilo nesouhlasné stanovisko, když odpověď rozhodně či spíše ano zvolilo 44 procent dotázaných, rozhodně či spíše ne pak 49 procent,” píše se dále ve studii CVVM.

Prague Pride a vousatá zpěvačka

Podle posledního sčítání Českého statistického úřadu bylo v roce 2011 vychováváno ve stejnopohlavních rodinách, tedy gayi či lesbami, 925 dětí. Podle Slobody se však dá předpokládat, že toto číslo je ve skutečnosti vyšší.

Celou komunitu jinak orientovaných lidí, a nejen je, čeká v Česku za pár dní největší slavnost roku. Praha se zbarví do duhova od 10. do 16. srpna.

„S provokativním tvrzením – Všichni jsme stejně teplí – vstupuje festival Prague Pride zaměřený na gay, lesbickou, bisexuální a transgender tematiku do svého 5. ročníku. Myslíme si, že je čas otevřít naši akci skutečně všem lidem bez rozdílu, tedy i heterosexuální většině,“ uvedla ředitelka festivalu Kateřina Saparová.

Duhový týden zahájí v metropoli koncert vousaté zpěvačky Conchity Wurst, která vystoupí v pondělí 10. srpna na Střeleckém ostrově, kde bude až do pátku umístěna festivalová vesnička Pride Village.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám