Hlavní obsah

Z Národní galerie zmizela díla Zrzavého, Kupky či Lady a další desítky předmětů

Praha
Aktualizováno

Desítky předmětů zmizely ze sbírek Národní galerie (NG) v Praze, uvedl v pondělí Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Inventarizace sbírky byla provedena v roce 2012, rok poté, co byl z postu ředitele galerie odvolán Milan Knížák. Galerie nenalezla například 31 kreseb, mezi které patří díla Josefa Lady, Františka Kupky či Jana Zrzavého.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Veletržní palác náležející Národní galerii v Praze

Článek

Z kontroly například vyplynulo, že NG zapůjčila v letech 1999 až 2000 do muzea v Amsterdamu Zrzavého kresbu Zeyerova zahrada na výstavu Praha 1990. Spolu s ní bylo zapůjčeno ještě dalších 16 kreseb. Zrzavého dílo po ukončení výstavy galerie podle dokumentů převzala od přepravní společnosti, po dvou letech ale zjistila, že jí kresba chybí. Trestní oznámení kvůli její ztrátě ale podala až během kontroly NKÚ, tedy minimálně 13 let od ztráty díla, k níž došlo v době, kdy byl ředitelem NG Knížák.

"Pokud vím, inventura skončila v roce 2012, kdy jsem dávno ředitelem nebyl. A tyto věci se dají hodnotit až po skončení inventury. Inventura u sbírky, která má 250 000 děl, je nesmírně obtížná a trvá roky. Takže za to já nezodpovídám," řekl Knížák, který šéfoval NG v letech 1999 až 2011.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dalšího pochybení se NG dopustila po povodních v roce 2002, když neprovedla inventuru sbírky umístěné v depozitáři Zbraslavského zámku, a tak neznala skutečný rozsah škod na sbírkových předmětech.

„Do konce kontroly NKÚ nenašla v souvislosti s povodněmi 35 děl, převážně od českého sochaře Karla Dvořáka. O chybějících předmětech Národní galerie neinformovala Policii ČR,” stojí ve zprávě NKÚ.

Chyby u veřejných zakázek

Nejvyšší kontrolní úřad tyto skutečnosti zjistil při kontrolách v letech 2012 až 2014, které se zaměřovaly na hospodaření s penězi a majetkem nejen u Národní galerie v Praze, ale i u Národní knihovny ČR a Národní technické knihovny. Kromě chybějících předmětů odhalil také nedostatky při zadávání veřejných zakázek.

„Národní technická knihovna například zadala veřejnou zakázku za 29 miliónů korun na servisní a revizní činnost zařízení budovy knihovny v jednacím řízení bez uveřejnění určité firmě. Knihovna to zdůvodnila tím, že se o budovu z technických důvodů může postarat jen konkrétní firma. To ale podle kontrolorů není pravda a měla proběhnout otevřená soutěž,” tvrdí NKÚ.

Nenalezené předměty při kontrole NKÚ v Národní galerii
bronzová plastika od Bohumila Kafky, Žena po koupeli zvedající plášť
obraz od Franze Rumplera, Výjev v parku
31 kreseb:
Jan Zrzavý, Zeyerova zahrada
anonym (Francie, 18. století), Podobizna knížete Rohana
Vojtěch Tittelbach, Anna proletářka
monogramista N. I., Adam a Eva v ráji
Josef Lada, Ilustrace k Haškovu Švejkovi
Bernhardt Grueber, Apollo vyzývá múzy k činnosti
František Kupka, Náčrt stojící ženy
Carl Hühnichen, Podobizna muže s dýmkou
Carl Schwalbach, Portrét ženy
František Urban, Podobizna manželky
Friedrich Gustav Taubert, Pohled na Teplice
Jaroslav Grus, Krajina s mostem
Josef Říha, Bagr
Josef Ullmann, Krajina s rybníkem
Josef Ullmann, Jarní krajina s chalupami
11x Josef von Führich, 11 kreseb z cyklu Der Triumph Christi
Karel Svolinský, Svatý Jan Křtitel
Ludwig Bach, Ovce a kozy
Wilhelm von Kaulbach, Hlava římského vojáka
kreslíř 18. stol., Čeští patronové
Platzer, Dětský malíř
Zdroj: NKÚ

Reklama

Výběr článků

Načítám