Hlavní obsah

Za vyvlastněné pozemky měli dostat almužnu, zastání našli u Ústavního soudu

Aktualizováno

Do sporu o náhradu za vyvlastněné pozemky, který se u soudů táhne již více než deset let, zasáhl ve středu Ústavní soud. Manželům ze Zlínska, kteří se domáhají vyšší částky za pozemky, které jim byly vyvlastněny kvůli stavbě obchvatu Otrokovic, nabídlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pouze tzv. úřední cenu. Tržní hodnota pozemků byla přitom několikanásobně vyšší.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Ústavní soudci tak zrušili rozsudky Nejvyššího soudu i Vrchního soudu v Olomouci. Právě k olomouckému soudu se spor nyní znovu vrátí.

Úřady o vyvlastnění rozhodly před více než deseti lety. Podle znalce měly pozemky tehdy tržní hodnotu 11,1 miliónu korun. ŘSD chtělo manželům zaplatit pouze úřední cenu, která činila 1,5 miliónu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Manželé se začali soudit. Krajský soud v Brně jim přiznal tržní cenu, odvolací i Nejvyšší soud ale s poukazem na právní úpravu platnou v okamžiku vyvlastnění rozhodly o nižší náhradě.

„Ústavní soud konstatuje, že krajský soud postupoval správně, pokud postupoval podle právní úpravy účinné v době vyhlášení jeho rozsudku a stěžovateli přiznal náhradu za vyvlastnění ve výši tržní ceny,” konstatovali soudci s tím, že takováto interpretace je ostatně v souladu s mezinárodními závazky ČR.

Vyvlastňování kvůli veřejně prospěšným stavbám představuje dlouhodobě kontroverzní politickou i legislativní otázku. Právní úprava se opakovaně měnila. V současnosti má stát problémy s výkupem pozemků v místech budoucích silnic a dálnic. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v únoru řekl, že stát musí obnovit svou schopnost stavět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám