Hlavní obsah

Na pražské letiště vlakem za 27 minut, ministerstvo chce začít stavět za tři roky

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo dopravy definitivně schválilo podobu železničního spojení na pražské letiště. Přestavba nynějšího spojení na plně elektrifikovanou dvoukolejnou trať má stát 19,5 miliardy korun, sdělila v úterý Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Tratí by během dopravní špičky mohlo projet šest párů vlaků, z centra města na letiště by se měl cestující dostat do 27 minut.

Foto: Pavel Karban, Právo

V Česku má pouze letiště v Ostravě napojení na železnici.

Článek

Trať povede z Masarykova nádraží přes Negrelliho viadukt do Stromovky a dál tunelem do Dejvic. Mezi Dejvicemi a Veleslavínem by měla vést trať částečně v tunelu a dále do Kladna, za zastávkou Praha-Ruzyně má být odbočka na letiště.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vybraná varianta ovšem naráží na odpor radnice šesté městské části, která požaduje, aby budoucí trať vedla přes tuto městskou část tunelem. Tato varianta by ale byla podle ministra dopravy Dana Ťoka o 3,5 miliardy korun dražší.

"Chápu přitom potřeby Prahy 6 a chci jí vyjít vstříc, zároveň ale musíme obhájit ekonomickou efektivitu stavby, jinak nepůjde z evropských fondů financovat," řekl Ťok. S prvními částmi stavby by se mohlo začít za tři roky.

Alternativní napojení letiště metrem by nemělo dostatečnou kapacitu a naopak tramvaj by na letiště jela výrazně déle a byla by pomalejší než autobusy, které tam v současnosti jezdí.

O modernizaci trati do Kladna a vybudování železničního spojení na letiště v Ruzyni se mluví už od 90. let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám