Hlavní obsah

Kalousek: Babiš dostává na dotacích z EU víc, než za kolik se nechce zaručit za Řecko

Právo, Jakub Svoboda

Ministři financí členských zemí Evropské unie mají dnes v Bruselu rozhodovat o zárukách případné půjčky pro Řecko. Česká vláda i ministr financí Andrej Babiš (ANO) však přijmout část záruk za tuto půjčku nechtějí. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek tento postoj vlády nechápe a označuje jej za bolševické buranství. Kalousek taky Babišovi připomíná, že na dotacích dostane ročně větší částku, než kterou se má ručit.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Co říkáte na to, že vláda odmítá garantovat případnou půjčku Řecku?

Stanovisko, které prezentoval pan ministr financí Babiš, bych pochopil, kdyby bylo zakončeno větou – a už nechceme žádné peníze z fondů Evropské unie.

Naše čistá kumulovaná pozice, tedy co už jsme z evropských fondů dostali, je 410 miliard korun. Tyto peníze jsme dostali od daňových poplatníků z Německa, Francie, Belgie a dalších zemí eurozóny. O těchto 410 miliard jsme dostali z Unie víc, než jsme do ní odvedli.

Formulace žádosti sice není ještě zcela jasná, ale pokud se na nás někdo obrátí, zdali bychom nezagarantovali půjčku v objemu jedné setiny této částky, kterou jsme už dostali, a my říkáme ne ne, to je pro nás neúnosné riziko, skoro mi to připadá jako klasické bolševické buranství, které pokládá za samozřejmé, že co je tvoje, to je moje, ale co je moje, na to mi nesahej.

Já se za tuto pozici stydím, zvláště když ji bude tlumočit ministr financí, který si za peníze z fondů Evropské unie staví čapí hnízda a ročně dostává více dotací, než je celková částka (zhruba 4,2 miliardy Kč), kterou bychom měli garantovat.

Ministr financí Babiš ale argumentuje tím, že současné řešení ke kýženému výsledku stejně nepovede a během pár let by se mohl nynější scénář s Řeckem opakovat.

To riziko tady samozřejmě je. Dobré řešení v tuto chvíli neexistuje. K tomu současnému se nyní dobrali lídři zemí eurozóny, kteří se takto rozhodli v zájmu politické stability eurozóny. Na ní by nám mělo také velmi záležet.

Riziko, že zmíněnou čtyřmiliardovou částku budeme muset zaplatit, není nulové. Evropa je ale nyní v obtížné situaci, a pokud se na nás obrátí s žádostí, abychom garantovali částku, která, opakuji, odpovídá jedné setině peněz, které jsme už z EU dostali, je mi osobně stydno za pozici, kdy najednou říkáme: my jsme si rádi vzali těch 410 miliard a rádi si vezmeme další stovky miliard, ale hlavně po nás nechtějte garantovat čtyři miliardy.

Chcete na vládu jako opozice ještě apelovat, aby svůj postoj přehodnotila?

To už půjde velmi těžko, protože času je málo a celé se to v nejbližších hodinách zřejmě rozhodne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám