Hlavní obsah

ANO vyloučilo zastupitele, kteří podpořili odvolání budějovického primátora

Právo, Vladimír Vácha, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Předsednictvo ANO si na svém pondělním zasedání vyřídilo účty se třemi neposlušnými českobudějovickými zastupiteli Filipem Šmausem, Eliškou Richtrovou a Pavlem Matouškem a vyloučilo je z hnutí. Hlavním důvodem bylo jejich červnové hlasování pro odvolání primátora Jiřího Svobody (ANO) a jednoho z jeho sedmi náměstků Františka Konečného, rovněž z hnutí ANO, což vedlo k pádu dosavadní koalice složené z ANO, Občané pro Budějovice (OPB), KDU-ČSL a TOP 09.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně jihočeské krajské organizace ANO Radka Maxová

Článek

„Porušili stanovy a morální kodex hnutí. Jejich vyloučení doporučily místní, oblastní i krajská organizace. Předsednictvo jejich odvolání jednohlasně potvrdilo," sdělila v úterý v tiskovém prohlášení Právu poslankyně a předsedkyně jihočeské krajské organizace Radka Maxová.

V prohlášení se pak dál ještě uvádí, že vedení hnutí zároveň třem svým bývalým členům doporučilo, aby se vzdali mandátů zastupitele. Šmaus a Matoušek totiž na zasedání klubu těsně před hlasováním deklarovali, že budou hlasovat spolu s ostatními zastupiteli ANO, nakonec hlasovali přesně opačně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mandátu se vzdát nehodlají

„Šlo o nerovný boj. Příliš jsem se vymykala a odmítala jsem zvedat ruku pro cokoliv. Zastupitelského mandátu se nevzdám, neboť pro mne je nejdůležitější slib zastupitele a tomu se nechci zpronevěřit,“ konstatovala po vyloučení Richtrová.

Obdobě reagoval i Filip Šmaus. Ten navíc řekl, že koalici v zákulisí řídil bývalý primátor Juraj Toma (OPB). „To bylo pro mne neúnosné. Naším vyloučením vedení potvrdilo, že dává přednost nárokům koaličních partnerů před názory a postoji vlastních členů,“ zdůraznil Šmaus. Rozhodnutí nepřekvapilo ani Pavla Matouška, který dříve zastával pozici náměstka primátora.

„Takové rozhodnutí se dalo předpokládat. Koalice už ale skončila v okamžiku, kdy mne 8. června odvolala z pozice náměstka, což se podařilo pouze za pomoci opozičního hlasu. Následné odvolání primátora a tří náměstků jsem podpořil proto, že klub ANO si už nebyl schopen přiznat, že dosavadní koalice není funkční,” uvedl na dotaz Práva vyloučený Matoušek.

„Navíc opětovně prosazoval, aby se členem dozorčí rady teplárny stal bývalý primátor Juraj Thoma z hnutí Občané pro Budějovice, který je v současnosti obžalovaný ze zneužití pravomoci úřední osoby. Pro mne bylo nepřijatelné, aby se stal dokonce předsedou dozorčí rady, neboť jsem to chápal jako určitou trafiku,“ dodal Matoušek.

Ani on se rozhodně mandátu vzdát nehodlá a lze proto předpokládat, že v českobudějovickém zastupitelstvu brzy vznikne klub nezávislých, kde se ke třem vyloučeným členům ANO přidá Kamil Calta, kterého nedávnem vyloučila TOP 09.

Křehká koalice

Obecní volby v Českých Budějovicích vyhrálo loni v říjnu hnutí ANO, v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu získalo 12 mandátů, druhé ČSSD hlasy vynesly devět mandátů, třetímu hnutí Občané pro Budějovice (OPB) osm, čtvrté KSČM šest, TOP 09 čtyři, lidovcům a ODS po třech. Čtyřkoalice, kterou kromě ANO tvořily strany Občané pro Budějovice (OPB), TOP 09 a KDU-ČSL, měla původně v zastupitelstvu 27 hlasů.

Reklama

Související články

Budějovická koalice čelí vážné krizi

Českobudějovická radniční koalice (ANO, KDU-ČSL, Občané pro Budějovice a TOP 09) čelí krizi. Důvodem se staly opět spory ohledně chodu a řízení Teplárny České...

Výběr článků

Načítám