Hlavní obsah

Česko odmítá garantovat půjčky Řecku

Praha

Česká republika odmítá garantovat případnou půjčku Řecku a ani Řecku žádnou přímou půjčku neposkytne. Uvedli to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO). EU uvažuje přechodně využít starší evropsky nástroj známý jako Evropský finanční stabilizační mechanismus (EFSM). Za půjčky z EFSM ručí všechny státy evropské osmadvacítky, ne jen státy eurozóny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr financí Andrej Babiš

Článek

"V rámci tohoto mechanismu jsou do tohoto problému vtahovány i ostatní země EU. ČR odmítá garance za řecké dluhy a (evropská) rada v minulosti řekla, že tento mechanismus po červnu 2013 již nebude používat. Naše stanovisko je, že nechceme, aby byl tento mechanismus použit. A pokud ano, tak jen dočasně," uvedl Babiš. Upozornil ale, že Česko může být přehlasováno.

Babiš zopakoval, že nejlepším řešením by byl odchod Řecka z eurozóny a částečný odpis jeho dluhů. "To (nynější) řešení je politické, a ne pragmatické," uvedl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Premiér Bohuslav Sobotka k situaci Řecka zopakoval, že je lepší mít dohodu s tvrdými podmínkami pro Řecko než zhroucený stát uvnitř EU a NATO. Zároveň ale řekl, že evropská solidarita má své limity a hranice. "A pokud chce Řecko další pomoc, musí realizovat reformní opatření," uvedl.

Členské země eurozóny se po celonočním jednání dohodly na tom, že Řecko bude moci začít jednat o třetím programu pomoci ze záchranného fondu eurozóny. Podmínkou je rychlé zahájení tvrdých reforem. [celá zpráva]

Schůzky se zúčastní Babiš

Řecko ale bude potřebovat peníze ještě před finální dohodou o novém programu Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Pomoci by v této věci mohla, kromě dalších variant, také právě krátkodobá půjčka ze staršího evropského nástroje EFSM.

Za půjčky z EFSM ale ručí všechny státy evropské osmadvacítky v poměru, který odpovídá jejich příspěvku do evropského rozpočtu. Česko by tak ručilo za 1,13 procenta výše případné půjčky. EFSM byl v minulosti využit na pomoc Irsku a Portugalsku.

O případné "překlenovací" půjčce budou v úterý rozhodovat kvalifikovanou většinou ministři financí celé EU. Jednání se zúčastní za ČR ministr financí Andrej Babiš.

Původně ministerstvo financí avizovalo, že delegaci povede náměstkyně ministra financí Lenka Jurošková.

Anketa

Měla by se ČR podílet na pomoci Řecku?
Ano, je součástí EU, a je to tedy i její problém
7,9 %
Ne, není to problém ČR
92,1 %
Celkem hlasovalo 4138 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám