Hlavní obsah

Vláda odmítla návrh TOP 09 na změnu pravidel pro majetková přiznání politiků

Novinky, Václav Lang
Praha

TOP 09 a Starostové neuspěli se svým návrhem, aby politici museli podávat majetková přiznání už při nástupu do funkce. Vláda v pondělí jejich iniciativu odmítla s tím, že brzy předloží vlastní a komplexnější novelu zákona o střetu zájmů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg s kolegy

Článek

Opoziční strana navrhovala, aby politici předkládali majetková přiznání už při nástupu do úřadu, aby tak bylo možno lépe porovnat, jaký majetek nabyli v době výkonu funkce. V současnosti politici podávají majetková přiznání vždy do poloviny roku za uplynulý rok a měsíc po skončení funkce.

Na bezzubost nynějších pravidel upozornila poslankyně TOP 09 a STAN Věra Kovářová, když nedávno dostala po vleklých jednáních majetkové přiznání od hradního kancléře Vratislava Mynáře, který však předložil jen seznam nabytého majetku za uplynulý rok, ale o jeho skutečném jmění se poslankyně nic nedozvěděla. [celá zpráva]

Předběžné vládní stanovisko zkritizovalo návrh opozičních poslanců za příliš nízké limity, od nichž se odvíjí oznamovací povinnost. Funkcionáři by tak podle nich ve výsledku museli hlásit téměř vše, což by představovalo zbytečnou časovou a administrativní zátěž.

Vláda odmítla také návrh poslanců Úsvitu postavit mimo zákon Čechy, kteří by se dali do služeb teroristických organizací. Podle vlády už toto legislativa postihuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám