Hlavní obsah

Česko má novou koncepci zahraniční politiky

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v pondělí jednomyslně schválil novou koncepci zahraniční politiky. Schválení dokumentu na Twitteru potvrdil státní tajemník Tomáš Prouza. Koncepce se hlásí k humanistickým odkazům prvního prezidenta T. G. Masaryka, pražského jara roku 1968 i Charty 77. Výslovně je v ní zmiňována i tradice podpory lidských práv.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

"Česká zahraniční politika usiluje o bezpečnost, prosperitu a udržitelný rozvoj, lidskou důstojnost včetně ochrany lidských práv, službu občanům a dobré jméno v zahraničí," píše se v materiálu o cílech české zahraniční politiky.

Za hodnotové východisko zahraniční politiky označuje příslušnost k euroatlantickému civilizačnímu prostoru, jejímž výrazem je zejména členství v EU a NATO. K hlavním oblastem bezpečnostních zájmů České republiky a jejích spojenců patří podle materiálu oblast východní Evropy, západního Balkánu, severní Afriky, Blízkého a Středního východu a Sahelu.

Bezpečnost se snižuje

Dokument upozorňuje na změnu světových mocenských poměrů a na posun k multipolaritě světového uspořádání. O slova se tak více hlásí země východní a jihovýchodní Asie. Díky technologickému pokroku se zvyšují vojenské schopnosti mnoha států.

"Pravděpodobnost přímého ohrožení území ČR masivním vojenským útokem je nízká. Bezpečnost a stabilita v hraničních částech Evropy i v oblastech s Evropou sousedících se ovšem celkově snižují," upozorňuje koncepce. Nelze proto podle ní zcela vyloučit přímé ohrožení spojenců, a tedy i ohrožení Česka, "neboť naše bezpečnost je v rámci Severoatlantické aliance nedělitelná".

Dokument byl v minulosti kritizován právě kvůli údajné rezignaci na prosazování lidských práv. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) již dříve kritiku odmítl. Nová koncepce zahraniční politiky nemá podle něj ani za cíl popírat odkaz Václava Havla v oblasti lidských práv, je ale třeba najít způsob, jak s ním pracovat. Jen mechanicky to nelze, uvedl ministr zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám