Hlavní obsah

Stát vyhodil 750 miliónů korun za firemní stáže

Praha

Stát zaplatil 750 miliónů korun za stáže ve firmách, které však nepřinesly kýžený efekt. Nezasáhly absolventy a lidi vracející se na trh práce, uvedli inspektoři Nejvyššího kontrolního úřadu ve své zprávě. Zaměřili se na kontrolu role ministerstva školství a resortu práce a sociálních věcí jako poskytovatelů dotací, partnery projektů a příjemce dotací.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší kontrolní úřad

Článek

Projekt Stáže ve firmách stál více než tři čtvrtě miliardy korun, ale stáže neměly očekávaný efekt. Projekt nezasáhl ty cílové skupiny, které měl nejvíce podpořit – absolventy a osoby vracející se na trh práce. Fond dalšího vzdělávání jako příjemce dotace podcenil kontrolu stáží.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Neprověřoval, jestli stáž například neslouží k pokrytí volného pracovního místa, ani nenastavil žádné sankce za nedodržení smlouvy a povinností stážistů a poskytovatelů stáží. V rámci stáže byla hrazena i práce mentora, jejíž podíl mohl podle typu stáže dosáhnout až 85 % z celkové ceny stáže.

Například u pětiměsíční stáže na pozici architekt, která stála 276 tisíc korun, tvořila práce mentora 71 procent její ceny. Nebylo ale možné zjistit, co přesně a v jakém rozsahu mentor pro stážistu skutečně udělal.

Zájem o čtyři kvalifikace

Řadu nedostatků měl i projekt Národní soustava kvalifikací za více než 650 miliónů korun, který měl rozvíjet národní soustavu kvalifikací v systému dalšího vzdělávání a který uskutečňoval Národní ústav pro vzdělávání. Ten nevede úplnou evidenci zkoušek a držitelů osvědčení o získání profesní kvalifikace.

Zatímco v informačním systému evidoval bezmála 8000 úspěšných absolventů zkoušek, v článcích v médiích informoval o mnohonásobně vyšším počtu držitelů osvědčení. Zájem o profesní kvalifikace je navíc nerovnoměrný. Národní soustava kvalifikací obsahuje celkem 679 kvalifikací.

Dvě třetiny držitelů osvědčení se přitom přihlásilo k pouhým čtyřem kvalifikacím, největší zájem byl o pozici „strážný“. Téměř polovina zpracovaných a schválených kvalifikací není navíc fakticky využitelná, protože je nedostatek osob autorizovaných ke zkoušení uchazečů.

Platily se osobní výdaje

U projektu Klíče pro život zase šla téměř polovina z jeho celkového rozpočtu, který přesáhl 240 miliónů korun, na osobní výdaje členů realizačního týmu. Kontroloři i u tohoto projektu objevili řadu výdajů, které neměly být vůbec proplaceny. Národní institut pro další vzdělávání, jenž projekt uskutečňoval, platil za služby dodavatelům, kteří byli v té době zároveň jeho zaměstnanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám