Hlavní obsah

Babiš nedorazil k Moravcovi. Kalousek mu vyčetl personální čistky, kvůli kterým nevybírá daně

– Praha
Právo, Stanislav Ptáčník

Odborná debata o vývoji tuzemských financí v nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT probíhala bez ministra financí. Andrej Babiš (ANO) se tentokrát vyhnul přímé konfrontaci se svým hlavním parlamentním sokem, místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Ten se ve studiu nakonec setkal jen s expremiérem Zemanovy úřednické vlády a současným členem bankovní rady ČNB Jiřím Rusnokem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a bývalý premiér Jiří Rusnok v Otázkách Václava Moravce

Článek

Moderátor Babišovu absenci vysvětlil jeho pobytem v zahraničí a nemožností najít vhodný termín, přestože se o to Česká televize podle Moravce přes dva měsíce usilovně snažila. Babiš dal ale přednost oslavě narozenin své dcery.

Foto: Repro Twitter Andrej Babiš

Andrej Babiš se OVM nezúčastnil, protože ve Francii slavil narozeniny své dcery.

Kalousek a Rusnok se shodli na tom, že zhoršený výběr některých daní, především daně z přidané hodnoty (DPH) a spotřebních daní, v prvním letošním pololetí v porovnání s loňskem nelze objasnit pouze rozdíly ve výchozí základně, způsobenými tzv. nadměrnými odpočty DPH ve výši 12,5 miliard korun, jež podle vyjádření ministerstva financí srovnání výběru daní zkreslují.

Dalším důvodem „nevýběru“ daní může být aktuální personální situace ve finanční správě i na ministerstvu financí, způsobená razantní personálními obměnami, prováděnými současným ministrem financí Babišem.

Kalousek: Babiš provedl „personální genocidu”

Podle Kalouska byla významným důvodem toho, proč byl v prvním pololetí výběr daní slabší nejen ve srovnání s loňskem, ale neodpovídal ani dynamice růstu spotřeby, „personální genocida“, k níž na ministerstvu i v dalších organizacích finanční správy došlo po Babišově nástupu.

Ani podle Jiřího Rusnoka rozdíl ve výběru daní nelze vysvětlit pouze nadměrnými odpočty. „Musí tam být ještě některé další důvody, které vedou k horšímu výběru, zejména v tom prvním pololetí,“ řekl. Podle něj výběr daní má i určité sezonní výkyvy a ve druhém pololetí se může situace výrazně zlepšit.

Kalousek připomněl, že o zahájení kontroly daňových odpočtů bylo rozhodnuto v závěru roku 2013, kdy kontrola zhruba 250 firem, většinou se zahraničními vlastníky, začala. Poté však nastoupila nová vláda a brzy nato se vyměnilo vedení finanční správy.

„Po příchodu ministra Babiše finanční správa zcela změnila přístup. Mimo jiné došlo také k nesmyslnému zadržení vysokých finančních částek v prvním čtvrtletí 2014. Ale i když odpočteme tento vliv, je zřejmé, že se z ekonomiky vybírá mnohem méně daní, než by odpovídalo růstu spotřeby,“ řekl Kalousek.

„Schopnost vybírat daně za pana ministra Babiše místo aby stoupla, tak bohužel klesla,“ dodal. Podle jeho slov to přímo souvisí s personálními změnami na daňové správě, na čemž se prý shodují všichni předchozí ministři financí. „Takovou personální čistku neudělal nikdo předtím,“ uvedl.

Podle Rusnoka daňoví úředníci v ČR nejsou dlouhodobě dobře placeni, správa daní je podle něj „křehkým organismem“. Jak dodal, takto razantní personální změny se ve výběru daní nepochybně mohou projevit.

Reklama

Výběr článků

Načítám