Hlavní obsah

Exotické lípy v Plzni zřejmě zabily tisíce čmeláků

– Plzeň
Právo, Jan Švábek

Stovky až tisíce uhynulých čmeláků bezvládně ležících na zemi. Záhada, nad kterou se v pátek pozastavilo hned několik Plzeňanů. A také odborníků. Ti nyní řeší, co za masivním úhynem hmyzu může být. Podle odborných poznatků jsou na vině exotické lípy.

Foto: Jan Švábek, Právo

Popadaní čmeláci v Lidické ulici v Plzni

Článek

Popadaných čmeláků v Lidické ulici si všiml Alexandr Privalenkov. „Rozkvetlé lípy byly obklopené čmeláky. Spousta z nich ale padala rovnou na chodník. Nebylo, jak jim pomoci,“ popisuje 62letý muž, který v místě žije už osmnáct let. Nic podobného zde dosud neviděl.

Privalenkov si myslí, že vše způsobil chemický postřik trávy. V pátek ho podle něho v místě provádělo několik osob. Jednu z nich stihl vyfotografovat na mobil.

Foto: Pro Právo Alexandr Privalenkov

Muž v oranžovém podle Alexandra Privalenkova v místě prováděl ostřik trávy.

Samotné stromy však zřejmě nikdo chemicky neošetřoval, alespoň podle vedoucí oddělení urbanistické zeleně na Správě veřejného statku města Plzně Hany Hrdličkové. „Nic takového jsme nikdy nedělali. O uhynulých čmelácích slyšíme poprvé,“ říká Hrdličková.

Privalenkov kontaktoval zvířecího záchranáře Karla Makoně, který začal zjišťovat příčiny. „Živých čmeláků jsou tam tisíce, uhynulých stovky. Příčinou je zřejmě míchanice lip společně s nedostatkem přirozené pastvy, suchem a horkem. Na místě vytvoříme krmítko s medem a vodou, poslouží jako první pomoc,“ vysvětluje Makoň

Na lípu stříbrnou nejsou čeští čmeláci zvyklí

Podle odborníků je na vině exotická lípa stříbrná. „Roste na Balkánu a v Asii. Vysazené lípy se navíc kříží mezi sebou. Pak je obtížné zjistit, který strom dělá problém. Naši čmeláci na ně nejsou zvyklí,“ líčí Ivana Kinská z odboru životního prostředí na plzeňském magistrátu.

Květy některých druhů líp obsahují cukr manózu, který je pro čmeláky těžko stravitelný. Závažnější je ale skutečnost, že květy také obsahují málo nektaru, bez kterého čmeláci přežijí jen několik hodin - ihned uhynou vysílením.

„Kdyby taková lípa byla na louce, čmelák odpadne dolů, vleze si na jetel, nažere se a odletí,“ dodává Makoň. Podle odborníků není vhodné takové stromy kácet. Postačí v okolí vysázet rostliny, které hmyzu zajistí dostatečný přísun energie.

Privalenkov upozorňuje, že v okolí byla pokácena celá řada vzrostlých stromů a ostrůvky přírody ve městě se neustále zmenšují. Pro zvířata pak podobná souhra okolností může mnohem snáze představovat civilizační past.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám