Hlavní obsah

ANO si stále udržuje náskok před ČSSD

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Volby do Poslanecké sněmovny by v červnu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 25 procent hlasů. Druhá ČSSD by oslovila 21 procent voličů a komunisté 13,5 procenta. TOP 09 průzkum přisoudil 12 procent, ODS 8,5 a lidovcům 6,5 procenta. Plyne to z volebního modelu společnosti Median.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v červnu podle MEDIAN

Článek

Z dalších stran by 3,5 procenta hlasů získali Piráti, tři procenta shodně Úsvit a Strana zelených. Svobodní by pak obdrželi 2,5 procenta. Volební účast by podle agentury dosáhla 58 procent.

Median konstatoval, že se zastavil propad hnutí Úsvit. „Nelze však zatím jasně říct, zda to může být důsledkem zaměření voličů na imigrační téma či omezenou schopností rozlišovat mezi Úsvitem a novou stranou Tomia Okamury,” uvedla agentura.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zisky ostatních stran jsou relativně stabilní a pohybují se v rámci statistické chyby.  ANO ve srovnání s předchozím měsícem o 2,5 procentního bodu posílilo, zatímco sociální demokraté o procentní bod oslabili.

Bez šance nejsou ani malé strany

Median se zaměřil i na volební potenciál jednotlivých stran, který počítá s možnými zisky, které by partaj měla v případě, že by ji volili všichni, kteří její volbu vážně zvažují a nevylučují účast u voleb.

„Nejvyšší volební potenciál má aktuálně hnutí ANO. V případě zisku všech voličů, kteří stranu reálně zvažují a nevylučují účast, by útočilo na zisk až přes 30 procent. Volební potenciál ČSSD se pohybuje okolo 27 procent. Volební jádra obou stran jsou však srovnatelně velká, což by se mohlo projevit například při poklesu volební účasti,” uvedl Median.

Připomněl rovněž, že šanci na vstup do Sněmovny by měla i Strana zelených s Piráty a teoreticky rovněž Úsvit a Svobodní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám