Hlavní obsah

Žalobci zamítli stížnosti Nečasové proti obvinění za kabelky a šperky

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší státní zastupitelství v Brně zamítlo obě stížnosti někdejší šéfky sekretariátu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové) proti jejímu obvinění z krácení daně v souvislosti s desítkami darů včetně šperků, kabelek či luxusních hodinek. Právu to ve čtvrtek řekl náměstek olomouckých vrchních žalobců Pavel Komár, jehož podřízení tuto větev kauzy Nagyová řeší.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nečasová (Nagyová) u Obvodního soudu pro Prahu 1

Článek

„Dnešního dne jsme obdrželi z Nejvyššího státního zastupitelství usnesení o stížnostech paní Nečasové. Týkaly se jak původního zahájení trestního stíhání pro krácení daně, tak jeho rozšíření o dvoje hodinky. Obě stížnosti byly jako nedůvodné zamítnuty,“ uvedl včera Komár.

Tím, že nejvyšší žalobci zamítli obě stížnosti Nečasové, jejich olomouckým kolegům tak už nic nebrání tuto část případu uzavřít.

„Tam je to vyšetřování skončené. Nyní budeme tu věc z celého řízení týkajícího se paní Nečasové vylučovat k samostatnému projednání, proti čemuž je možné opět podat stížnosti. Pokud nebudou, tak se může začít seznamovat se spisovým materiálem,“ doplnil Komár.

Žalobci a detektivové protimafiánského útvaru viní Nečasovou z toho, že nezaplatila daň ze zhruba třiceti různých darů za více než deset miliónů korun, které dostala jako ředitelka kabinetu premiéra. Stát tak podle obvinění připravila na daních o 736 tisíc korun, za což jí hrozí až osmiletý trest.

Známá jména

Státní zástupci ji chtěli kvůli darům původně obvinit z korupce, neměli ale pro to dostatek důkazů. Mezi několika desítkami dárců luxusního zboží, šperků, značkového oblečení a obuvi, kabelek, hodinek i toaletních potřeb, jako jsou svíčky či mýdla, policie našla nejméně dvanáct známých jmen.

Jsou mezi nimi podnikatel a majitel fotbalové Sparty Praha Daniel Křetínský nebo bývalý ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Mezi dalšími dárci je i někdejší ministr, nynější šéf ČEPS Vladimír Tošovský, bývalý šéf Pozemkového úřadu Petr Šťovíček anebo někdejší ekonomický ředitel pražského dopravního podniku Martin Horák či lobbista Vladimír Johanes.

Dary a korupce v jednom

Mezi dárky, které měla dostat v letech 2012 a 2013, je podle vyšetřovatelů nejdražší perlový náhrdelník Cartier za více než milión sto dvacet tisíc korun.

Před několika týdny pak policisté rozšířili stíhání Nečasové o další obdržené drahé dary, přesněji o zmiňované dvoje luxusní hodinky za 450 tisíc korun, které jí měla darovat zdravotnická společnost Agel, patřící miliardáři Tomáši Chrenkovi.

Tato větev kauzy Nagyová se však netýká jen darů, nýbrž i údajné korupce v souvislosti se složením mandátů tří někdejších poslanců ODS, Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy, kteří za to měli podle žalobců získat funkce ve státem řízených společnostech.

Zatímco u jmenované trojice zakázal další stíhání Nejvyšší soud, obvinění z podplácení zůstalo na krku jak Nečasové, tak i jejímu manželovi a bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS), a rovněž exnáměstkovi ministerstva práce a sociálních věcí Romanu Bočkovi.

„Vyšetřování je skončeno i v té části týkající se korupčních deliktů, které s tím krácením daně do určité míry souvisejí a jsou tam podmínky pro společné řízení. Pokud to půjde k soudu, tak oboje dohromady,“ dodal žalobce Komár.

Reklama

Související témata:

Související články

Žalobce chce pro Nečasovou 3,5 roku vězení

Rychlý spád nabralo pondělní pokračování hlavního líčení v kauze kolem bývalé šéfky sekretariátu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové) a údajného zneužití...

Výběr článků

Načítám