Hlavní obsah

Sobotka: Výjimka z eura? Byli bychom za marťany

Právo, ČTK, ada, nig
Praha
Aktualizováno

Šéf ODS Petr Fiala vyzval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby v případě, že Řecko bude vystupovat z eurozóny, začal pro ČR vyjednávat trvalou výjimku, aby Česká republika nemusela automaticky euro přijímat. Předseda vlády poslance ve čtvrtek také ujistil, že Česko se nebude podílet na případné sanaci řeckého dluhu.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Předseda české vlády Bohuslav Sobotka

Článek

„Já myslím, že bychom v téhle chvíli vypadali trošku jako marťani, kdybychom s něčím takovým jako ČR začali,“ reagoval pobaveně premiér na výzvu k jednáním o výjimce z eura.

„Myslím, že teď máme mnohem důležitější priority,“ dodal s tím, že Evropa se nyní potřebuje vyrovnat nejen s řeckou krizí, ale také s tím, co se odehrává v Africe, na Blízkém východě a na Ukrajině.

Jestli Evropa v této chvíli, kdy řeší budoucnost Řecka v eurozóně, něco potřebuje, tak je to maximální intenzívní spolupráce jednotlivých zemí, zdůraznil Sobotka. K tomu je podle něj nutná dobrá komunikace a spolupráce všech členských států.

„Nemyslím si, ČR teď potřebuje vyjednat trvalou výjimku z eura. Navíc to není vůbec aktuální otázka, že bychom teď měli vstupovat do eurozóny,“ řekl premiér novinářům. Podle něj to bude aktuální možná tak za pět či šest let, a tak nyní vůbec není důvod, proč o něčem takovém právě teď jednat.

ODS ale trvá na tom, aby vláda výjimku z eurozóny vyjednala.

„Ty události kolem Řecka ukazují, že bychom takovou výjimku mít měli," uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Sanovat řecké dluhy ČR nebude

K sanaci řeckého dluhu Sobotka uvedl, že není žádný důvod, aby to po Česku někdo požadoval.

"My nejsme součástí eurozóny, takže to je varianta, kterou já pokládám za krajně nepravděpodobnou," řekl. Upozornil ale, že pokud by Řecko z eurozóny odešlo, bude muset Evropa přijmout kroky, u nichž zřejmě bude důležitá dohoda všech členských zemí včetně ČR.

"Česká republika není členem eurozóny, to znamená, že my bezprostředně neovlivníme to, jestli se podaří dohoda mezi Řeckem a eurozónou, nebo ne. Ale v neděli můžeme být jako Česká republika konfrontováni s nějakým výsledkem," shrnul. Situaci Řecka bude v neděli v Bruselu řešit mimořádný summit eurozóny i summit EU.

„Je evidentní, že i kdyby Řecko nezůstalo v eurozóně, zůstává v Evropské unii, zůstává v NATO, zůstává v Evropě, a samozřejmě bude důležité, aby tu situaci zvládlo,” doplnil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám