Hlavní obsah

Šincl s disciplinárním řízením proti Babišovi neuspěl

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Místopředsedovi vlády a poslanci Andreji Babišovi (ANO) nehrozí, že by se musel povinně omluvit Ladislavu Šinclovi (ČSSD) za to, že ho označil za korupčníka. Sněmovní mandátový a imunitní výbor totiž včera odmítl zahájit disciplinární řízení proti Babišovi, jak to požadoval Šincl, který se tím chtěl domoci veřejné omluvy.

Foto: Petr Horník/Jan Handrejch, Právo

Poslanec Ladislav Šincl (vpravo) a ministr financí Andrej Babiš

Článek

Výbor se totiž obrátil kvůli nejasnostem na sněmovní legislativní odbor a také na Parlamentní institut, zda je možné v daném případě disciplinární řízení vůbec zahajovat. A legislativci se shodli v tom, že Ústava ani zákon o jednacím řádu dolní komory, stejně jako dřívější rozhodnutí soudů,  k tomu nedávají důvod.

Šincl se na výbor obrátil proto, že v polovině června při jednání koaličních poslanců týkajícím se zákona o pojišťovnictví mu měl Babiš vyhrožovat, že o něm mnohé ví, což dokumentoval složkou zpráv nadepsanou poslancovým jménem. Babiš při jednání měl podle jeho účastníků hovořit o tom, že je Šincl korupčník.

Poslanec, stejně jako klub soc. dem. takové jednání odsoudil s tím, že vyzvali ministra financí k omluvě. Babiš to však odmítl, proto následoval podnět mandátovému a imunitnímu výboru.

Šincla odkázali na soud

Právníci ale tvrdí, že výbor by se tím vůbec neměl zabývat proto, že k urážce nedošlo při jednání pléna dolní parlamentní komory ani jejího orgánu.

„Jsme proto toho názoru, že v posuzované věci nepřísluší mandátovému a imunitnímu výboru Poslanecké sněmovny věc projednávat,“ zní závěr legislativního odboru. Podle něj se může Šincl podle svého uvážení obrátit v rámci občanskoprávního řízení na soud a požadovat omluvu a případně i finanční satisfakci na základě příslušných ustanovení občanského zákoníku o ochraně osobnosti.

„Myslím, že k tomu není nejmenší důvod, je to uměle nafouknutá aféra, aby zakryla lobbistické zájmy pana Šincla,“ reagoval pro Právo na rozhodnutí výboru Babiš.

Poslanec podání výboru možná zopakuje

Obrátit se na soud prozatím poslanec neplánuje, protože – jak řekl v úterý Právu – jeho úmyslem bylo to, aby se skutek projednával tam, kde se věc odehrála. „Poradím se s právníkem, jak dál postupovat,“ řekl Šincl s tím, že možná svůj podnět rozšíří a mandátovému a imunitnímu výboru ho podá znovu.

„Pan ministr mě napadl ještě den před zmíněným jednáním veřejně ve Sněmovně, kde mě nazval členem toskánské skupiny a nějakým matrixem,“ uvedl Šincl.

„Akorát tu děláte divadlo, toskánská parta s matrixem. Zítra je o tom jednání, tak proč jste to tady otevíral, pane kolego? Vy dobře víte, že to probíhá. Akorát jste potřeboval udělat podraz. To je všechno,“ rozčílil se Babiš při projednávání návrhu zákona, k němuž Šincl předložil svůj pozměňovací návrh.

Doporučení soc. dem. Šinclovi, aby se obrátil na výbor, označil jeho člen Martin Plíšek (TOP 09) za alibistické.

„Už na počátku bylo zřejmé, že výbor toto nemůže posuzovat, protože nešlo o jednání v orgánech Sněmovny,“ řekl Právu a dodal: „Pan poslanec se může bránit v občanskoprávním řízení a také vedení soc. dem. by mělo najít cestu, jak se svého poslance zastat.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám