Hlavní obsah

Babiš se kvůli elektronické evidenci tržeb opět pustil do opozice

Právo, Jan Martinek

Ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) v úterý obvinil pravicovou opozici a konkrétně místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska ze lži: odmítl Kalouskovu tezi, že by elektronická evidence tržeb, kterou chce zavést, sloužila jako monitorovací systém. Opřel se také do „nepoctivých“ podnikatelů, kteří podle něj okrádají stát. Elektronickou evidenci tržeb by poslanci měli projednat tento týden.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Odmítám lež pana Kalouska, že se jedná o monitorovací systém. Data, která dostane finanční správa, neobsahují žádný detail o tom, co kdo nakoupil. Nikdo neví, kdo konzumoval co,“ řekl Babiš a na tiskové konferenci názorně ukázal účtenku, kterou by po zavedení opatření měli kupující dostat. [celá zpráva]

Elektronická evidence tržeb je podle Babiše klíčovým zákonem, který má narovnat podnikatelské prostředí. „U nás je obrovská šedá ekonomika. Je tu spousta poctivých podnikatelů a živnostníků, kteří platí daně. Ale taky takoví, co neodvedou DPH, neodvádí sociální ani zdravotní pojištění, někteří také pobírají podporu v nezaměstnanosti. Podvádějí nás všechny čtyřikrát,“ řekl Babiš.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nechceme, aby nás někdo okrádal. Ty peníze jsou nás všech, potřebujeme je na důchody, investice. Proto nechápu, proč opozice lže. Ale u nás opozice vždy historicky podporovala podvodníky,“ řekl se zjevnou narážkou na ODS a TOP 09.

Babiš také uvedl, že v Chorvatsku zavedení elektronické evidence tržeb podpořilo 90 procent tamních obyvatel. Pravicová opozice nicméně upozorňuje na to, že v Chorvatsku nedošlo ke zvýšení výběru daní, ani snížení nezaměstnanosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám