Hlavní obsah

Řecké „ne” je políčkem evropské nomenklatuře, míní Klaus

Výsledek řeckého referenda je podle bývalého prezidenta Václava Klause „políčkem evropské nomenklatuře”. Řekové podle něj ale hlasováním, v němž většina lidí v neděli odmítla podmínky finanční pomoci předložené eurozónou, nic nevyřešili. V referendu se měla řecká vláda raději zeptat voličů, jestli chtějí zůstat v eurozóně, míní Klaus. Vyjádření Klause zaslal Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

"Hlavním výsledkem referenda je políček evropské nomenklatuře, posílení pozice premiéra (Alexise) Tsiprase a výzva Evropské unii, aby Řecku poskytla další prostředky, což EU přes všechny své dramatické výroky nakonec jistě ráda udělá," sdělil český exprezident.

Klaus: Referendum v Řecku nic nevyřešilo

Problém zadluženého Řecka ale podle Klause není možné vyřešit bez odchodu země z eurozóny. "Referendum v Řecku vůbec nic nevyřešilo. Otázka, o níž měli Řekové hlasovat, měla být postavena zcela jinak - zda zůstat, či nezůstat v eurozóně," míní.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po nedělním oznámení výsledků referenda prohlásil, že se Řekové rozhodli pro horší a těžší variantu pro Řecko i celou Evropu. V pondělí doplnil, že se členstvím v eurozóně je spojeno dodržování pravidel, která mají platit pro všechny stejně. [celá zpráva]

Eurozóna, tedy Evropská měnová unie (EMU), vznikla 1. ledna 1999, kdy 11 zemí unie začalo v bezhotovostním styku používat jednotnou měnu euro. O rok později převzala Evropská centrální banka úlohy národních centrálních bank. Od roku 2002 byly v zemích EMU do oběhu uvedeny první bankovky a mince eura a euro se v zemích EMU od 1. března 2002 stalo jedinou měnou.

Reklama

Související články

Po referendu je jistotou v Řecku nejistota

Jedinou jistotou v řecké krizi zůstává po nedělním referendu nejistota. V komentáři k výsledkům hlasování, ve kterém Řekové odmítli podmínky eurozóny, to...

Výběr článků

Načítám