Hlavní obsah

Červenec bude horký, ochladí se až na jeho konci

Teplé počasí ze začátku července bude pokračovat minimálně ještě v následujících dvou týdnech. Příchod déletrvajícího ochlazení meteorologové očekávají až koncem měsíce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační snímek

Článek

„Letní teploty sice budou občas přerušovány vpády chladnějšího vzduchu, ale celkově se očekává, že první tři týdny z předpovědního období zůstanou teplotně nadprůměrné,” uvedl ve svém měsíčním výhledu Český hydrometeorologický ústav.

Déletrvající ochlazení by mělo přijít až na konci července. Celkově ale bude měsíc teplotně nadprůměrný.

Málo srážek

Vysoké červencové teploty s sebou přinesou i sušší období. Meteorologové až do konce července očekávají méně srážek, než je v tomto období obvyklé, a to většinou z bouřek a přeháněk. Deficit srážek, který je na území České republiky od začátku roku, se bude i nadále prohlubovat. Měsíc jako celek bude tak srážkově podprůměrný.

Průměrná teplota pro příští čtyři je 18,6 °C. Nejvyšší průměrnou teplotu pro toto období meteorologové zaznamenali v roce 1994, to dosáhla 22,4 °C, nejnižší 15,5 °C pak v roce 1961.

Průměrný úhrn srážek pro dané období je 77 milimetrů. Nejvíce pršelo v roce 1981 (151 milimetrů), nejméně pak v roce 1990 (12 milimetrů).

Reklama

Výběr článků

Načítám