Hlavní obsah

Zbrojaři se kryjí za bílé koně, stát musí přitvrdit, žádá NBÚ

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výbuchy muničních skladů ve Vrběticích podle Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) ukázaly na to, že některé české zbrojařské firmy ovládají lidé, kteří se skrývají za tzv. bílými koňmi.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Areál muničního skladu ve Vrběticích střežili po výbuchu policisté i hasiči.

Článek

Podle ředitele úřadu Dušana Navrátila hrozí, že pokud stát urychleně nezakročí, některou českou zbrojařskou firmu mohou bez potíží v budoucnosti ovládnout třeba i teroristé.

NBÚ proto navrhuje změnit zákon o obchodování s vojenským materiálem, aby speciální prověrku, tzv. bezpečnostní způsobilost, nutnou pro získání licence pro obchodování se zbraněmi, musely získat všechny osoby, které mají na zbrojařskou firmu rozhodující vliv.

O návrhu NBÚ již Právo před časem informovalo, ale NBÚ se k němu vyjádřil poprvé. Pokud by novela neprošla, mohlo by podle NBÚ vzniknout velké bezpečnostní riziko. Jejich návrh má totiž vlivné odpůrce. Nelíbí se například Asociaci obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP), ani Parlamentnímu institutu, který analyzuje legislativu i v mezinárodních souvislostech. Podle nich změna zákona povede k tomu, že velké mezinárodní firmy z Česka odejdou nebo vyvolají arbitráže.

Od roku 2002 je v zákoně, že bezpečnostní způsobilost musí mít členové vedení podniků a dozorčích rad.

„Zkušenost ale máme takovou, že se zákon obchází, kdy např. jednatelé jsou tam naprosto formálně, jen proto, že disponují bezpečnostní prověrkou z minulosti, jsou to např. bývalí vojáci,“ řekl Právu Navrátil. A třeba společník ve firmě, který může celou firmu vlastnit, přitom podle zákona nemusí mít prověrku o bezpečnostní způsobilosti.

„Poslední kapkou byl případ Vrbětic, kdy jsme narazili na další podobný případ, a proto jsme se s tím rozhodli něco udělat,“ dodal Navrátil. O koho se jedná, nechtěl sdělit.

V sázce je licence

Podle Navrátila je v zákoně díra, které může vyvolat velká bezpečnostní rizika. „Když to přeženu, tak jednatelem firmy může být bílý kůň, nastrčený nějakou teroristickou organizací,“ poznamenal ředitel NBÚ.

A v čem by se měl zákon podle úřadu zpřísnit? Každý žadatel o licenci pro obchodování s vojenským materiálem bude muset nahlásit licenční správě ministerstva průmyslu a obchodu, která licence vydává, kdo kromě statutárních zástupců má na jednání firmy rozhodující vliv.

Chci vidět, jak majitelé velkých koncernů půjdou žádat o prověrku. Spíš si myslím, že tu ukončí výrobu
prezident asociace zbrojařů Jiří Hynek

Každý takto nahlášený bude muset požádat o prověrku na bezpečnostní způsobilost, která odpovídá zhruba bezpečnostní prověrce na stupeň důvěrné, což je druhý stupeň ve škále: vyhrazené-důvěrné-tajné-přísně tajné.

„Pokud by se např. na základě informací bezpečnostních služeb ukázalo, že poskytli nepravdivé údaje, že na firmu má rozhodující vliv někdo jiný, tak by to vedlo k nevydání nebo odejmutí povolení,“ uvedl Navrátil.

Podle prezidenta asociace zbrojařů Jiřího Hynka je nápad NBÚ nedomyšlený a mohl by vést k potížím hlavně u mezinárodních společností. „Chci vidět, jak majitelé velkých koncernů, jako jsou Thales, Lockheed Martin nebo Honeywell, půjdou žádat o prověrku. Spíš si myslím, že tu ukončí výrobu,“ řekl Právu Hynek.

Podle Navrátila to ale nehrozí, protože každá taková firma tu drží pobočku, která má většinou české jednatele. Ti potřebnou prověrku mají, a nestává se, že by zahraniční vlastníci a akcionáři za ně v Česku přímo jednali a rozhodovali.

„Bez analýzy dopadů”

Parlamentní institut novelu kritizuje, neboť podle něj NBÚ nepožádal vládu, aby připravila podrobnou analýzu možných ekonomických dopadů. Podle Navrátila to ale nebylo možné, protože novela zákona je v parlamentu delší dobu otevřená, a proto úřad využil poslance ČSSD Václava Klučku, jenž se věnuje bezpečnostním otázkám a pozměňovací návrh si osvojil a navrhl.

Navíc podle ředitele právního odboru NBÚ Jiřího Malého úřad nepřichází ve vztahu k firmám s žádnou revolucí.

„Zákon o trestní odpovědnosti právnických osob také má kategorie osob, které svým jednáním mohou způsobit, že ta právnická osoba bude odsouzena, a mezi nimi jsou osoby, které uplatňují rozhodující vliv. Takže návrh není v právním řádu ojedinělý,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám