Hlavní obsah

Známkování stran a institucí: Nejvíc jedniček pro ANO, ČSSD a Sobotku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by lidé známkovali politické strany a instituce jako ve škole, nejvíce jedniček by od nich dostali strany ANO, ČSSD a předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jejich průměrná známka by se pohybovala těsně nad trojkou. Vyplývá to z červnového průzkumu, který v pátek zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Nejhůř podle něj dopadlo hnutí Úsvit přímé demokracie, které získalo od veřejnosti průměrnou známku horší než čtyřku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

ANO, sociální demokraté a premiér jsou jediní, kteří si od lidí vysloužili lepší hodnocení než za tři. Hnutí ANO skončilo s průměrnou známkou 2,82, ČSSD dostala 2,84 a Sobotka 2,88. "Vláda jako celek pak v průměrném hodnocení skončila nepatrně nad touto hranicí," uvedli autoři průzkumu. Lidé dali kabinetu známku 3,06. Za vládou skončili prezident Miloš Zeman (3,12), předseda Senátu Milan Štěch (3,14) a KDU-ČSL (3,26).

"Hodnocení prezidenta se od ostatních lišilo výrazně vyšším rozptylem známek svědčícím o relativně více polarizovaných názorech veřejnosti ve vztahu k prezidentovi a jeho působení v porovnání s vládou, nemluvě o předsedajících obou komor parlamentu," uvedlo CVVM. Zeman získal jedničku od osmi procent dotázaných lidí, což je stejně jako ČSSD. Pětku mu však dalo 17 procent veřejnosti, tedy výrazně více než průměrně hůře hodnocenému Štěchovi, křesťanským demokratům, nebo dokonce Poslanecké sněmovně a Senátu, které skončily s celkovou známkou kolem 3,3.

Úsvit pohořel

Na posledních čtyřech příčkách se umístily opoziční strany, jež jsou od posledních voleb zastoupeny v Poslanecké sněmovně. Nejlépe z nich s průměrným hodnocením kolem 3,5 dopadla KSČM, následovaná s významnými odstupy TOP 09 (3,76) a ODS (3,92). "Nejhůře hodnocenou stranou se stal Úsvit přímé demokracie, jehož průměrné hodnocení převýšilo dokonce čtyřku," uvedlo centrum.

Od posledního podobného výzkumu z června 2013 se výrazně zlepšilo hodnocení vlády a jejího předsedy. Výrazné zlepšení je patrné také v případě Poslanecké sněmovny. Relativně lépe než před dvěma lety jsou rovněž hodnoceni předsedové obou komor parlamentu, Senát, ČSSD a KDU-ČSL. Naopak k určitému zhoršení v porovnání s rokem 2013 došlo v případě prezidenta.

Anketa

Zaslouží si premiér Bohuslav Sobotka jedničku?
Ano
27,5 %
Ne
72,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 861 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám