Hlavní obsah

Hurá na dlouhé prázdniny. Poslanci odložili největší hádku na září

Právo, Naďa Adamičková

Brutální sněmovní obstrukce pravice především kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) vypuknou podle všeho až na podzim. Poslanci se sice příští týden sejdou a budou dokonce ochotni jednat mimořádně i v sobotu 11. července, ale bude to jen zahřívací kolečko s vidinou dvouměsíčních prázdnin. Sejít se totiž mají poprvé zase až 14. září. Shodli se na tom zástupci všech poslaneckých frakcí.

Foto: Petr Horník, Právo

Vláda premiéra Sobotky při jednání Poslanecké Sněmovny

Článek

V sobotu Sněmovna naposledy jednala v listopadu 2011 při debatě o vládním reformním balíčku. Tehdy na sebe roli obstrukčníků vzala opoziční soc. dem., ale schválení stejně nezabránila.

Nyní je otázkou, zda první čtení návrhu zákona o elektronické evidenci tržeb skončí příští pátek či sobotu, anebo se přeruší až do podzimu, čímž by se závěrečné hlasování o vládním návrhu a vlajkové lodi ministra financí Andreje Babiše (ANO) ještě víc oddálilo, aby se nástup EET rozhodně nestihl v prvním čtvrtletí 2016.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Máme lyže i výcvik
Miroslav Kalousek

„Věřím, že první čtení příští týden skončí,“ řekl Právu šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Takzvaně vidle do rozpravy by mohl hodit šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, který ale ve shodě s Faltýnkem Právu řekl, že debata by mohla být příští pátek dokončena s tím, že Sněmovna může jednat ještě v sobotu.

„Nebudeme se vyčerpávat v prvním nebo druhém čtení,“ zdůvodnil postoj pravicové opozice Kalousek. Obstrukce prý chtějí zaměřit až na závěrečné, tedy třetí čtení návrhu zákona, které by při hladkém průběhu mohlo přijít na řadu v říjnu.

„Máme lyže i výcvik,“ zopakoval Kalousek přirovnání, jímž zdůvodňuje odhodlání zablokovat zákon stůj co stůj.

Běží o to, že pokud by chtěli odpůrci zákona obstruovat už od počátku, Sněmovna by mohla jednat i po nocích, což se málokomu chce. Při třetím čtení stačí „vydržet“ deset hodin týdně, protože podle zákona o jednacím řádu jsou na závěrečné schvalování vyčleněny středeční a páteční dopoledne.

Lidovci si vydupali dodatečnou analýzu

Elektronická evidence tržeb nerozděluje jen koalici s opozicí, ale také vládní strany. Kvůli obavám lidovců z „otravování drobných živnostníků“ vláda počátkem června při schvalování návrhu zákona v tichosti odhlasovala doprovodné usnesení.

Uložila ministryni pro místní rozvoj Karle Šlechtové (za ANO) zřídit pracovní skupinu složenou ze zástupců financí, vnitra, zemědělství, práce a průmyslu. Ta má do konce roku zpracovat a předložit vládě zprávu o dostupnosti veřejných služeb na venkově.

„Byl to nápad lidovců,“ omezil se na stručnou odpověď pro Právo ministr Babiš. Ve shodě s Šlechtovou Právu potvrdil, že pro lidovce byl tento krok podmínkou pro podporu návrhu zákona ve vládě. S nápadem přišel ministr zemědělství a lidovecký první místopředseda Marian Jurečka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

„Chceme, abychom měli přehled, jak to vypadá v malých obcích, kde je třeba jeden obchod a zavedení elektronické evidence tržeb by mohlo jeho fungování ohrozit,“ řekl Právu Jurečka. Podle něj by se případné problémy provozovatelů v těchto místech měly nějak kompenzovat.

„Naším úkolem je zmonitorovat, kolik živnostníků je nyní a kolik jich bude po spuštění elektronické evidence tržeb,“ potvrdila Právu úkol Šlechtová a dodala: „Jde o to, aby kvůli EET neodcházeli živnostníci z malých obcí.“

Podle ministryně by se v případě negativních dopadů mělo rozhodnout, co dál. To prý ale není úkol pracovní skupiny, která má pouze zmapovat situaci. Připustila, že „jízdní řád“ pracovní skupiny bude připravovat během léta. Jistou evidenci údajně má k dispozici vnitro, ale ta podle ministryně není aktualizovaná.

Reklama

Výběr článků

Načítám