Hlavní obsah

Zastupitel chce přejmenovat pražské Hlavní nádraží na Wintonovo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Starosta Prahy 7 a pražský koaliční zastupitel Jan Čižinský (KDU-ČSL) pošle rodině zesnulého sira Nicholase Wintona dopis, v němž navrhne možné přejmenování Hlavního nádraží v Praze na Nádraží Nicholase Wintona. teprve podle toho, co rodina odpoví, bude změnu názvu řešit v tuzemsku.

Foto: Novinky

Hlavní nádraží v Praze

Článek

"Nejdřív bych chtěl znát názor rodiny, než budu přejmenování stanice iniciovat," řekl  Čižinský.

Winton zemřel ve středu ve 106 letech. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Myslím si, že proces přejmenování nádraží by byl podobný změně názvu pražského letiště, bude o něm rozhodovat vláda," řekl Čižinský. Zda bude mít starosta pro takový krok podporu pražské koalice, neví. "V první řadě je nutné zeptat se rodiny, abychom je nepřivedli do rozpaků," doplnil.

Čižinský ve čtvrtek zároveň obeslal všechna ministerstva s žádostí, aby byl den Wintonovy smrti vyhlášen dnem národního smutku.

Foto: Petr Hloušek

Zachránce stovek československých převážně židovských dětí před nacismem Nicolas Winton

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) ve čtvrtek pouze vzkázala, že místopisné komisi rady navrhne, aby bylo siru Wintonovi pojmenováno v Praze "vhodné místo". K možnosti přejmenovat nádraží se nevyjádřila.

Hlavní nádraží funguje od roku 1871, tehdy jako Nádraží Františka Josefa. V roce 1919 bylo přejmenováno na Wilsonovo nádraží podle amerického prezidenta Woodrowa Wilsona. Název Hlavní nese od druhé světové války.

V letech 1938 a 1939 Winton v Československu organizoval odjezdy židovských dětí do Británie, obstarával veškeré formality potřebné k jejich přepravě po železnici, zařizoval dětem doklady a přijetí v britských rodinách. Právě před 76 lety, 1. července 1939, odjel z Prahy vlak s největším počtem dětí. Do bezpečí jich podle BBC tehdy zamířilo 241.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám