Hlavní obsah

Babiš loni dostal z Agrofertu mzdu 200 mil. Kč čistého

Aktualizováno

Ministr financí a lídr hnutí ANO Andrej Babiš si loni v Agrofertu, který vlastní, vydělal 200,9 miliónu korun po zdanění. Vedle toho získal rovněž dluhopisy společnosti za 230 miliónů. Plyne to z jeho majetkového přiznání, které je od čtvrtka zveřejněno ve sněmovním registru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Na úrocích z dluhopisů Babiš vyinkasoval loni asi 76,2 miliónu korun. V přiznání taky uvedl, že dostal 8,2 miliónu jako splátku půjčky – jistiny i úroku – fyzické osobě. Jméno neuvedl.

Další příjem ve výši asi 4200 eur čistého (nyní asi 115 000 korun) získal Babiš jako odměnu od německé firmy SKW Stickstoffwerke Piesteritz, kde zasedá v dozorčí radě, a asi 350 000 korun inkasoval z pronájmu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V přiznání zhruba za předloňské poslední dva měsíce, tedy od vstupu do politiky, Babiš uvedl čistou mzdu od Agrofertu 36,8 miliónu korun. Nabyl tehdy dluhopisy skupiny za 1,25 miliardy korun.

Zaměstnává přes 34 tisíc lidí

Skupina Agrofert je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích. Agrofert v současnosti zaměstnává přes 34 tisíc lidí.

Skupině vzrostl loni konsolidovaný zisk o devět procent na 6,14 miliardy korun. Konsolidované tržby skupiny se meziročně zvýšily o desetinu na 166,8 miliardy korun. Hlavním důvodem nárůstu zisku bylo podle oznámení Agrofertu zlepšení hospodaření společností chemického sektoru, zvláště v Německu.

Část majetkových přiznání zákonodárců byla zveřejněna již ve středu. Někteří poslanci přiznali vedlejší příjmy v řádech miliónů korun, další například dluhy plynoucí z hypotečních úvěrů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám