Hlavní obsah

Koalice se opět neshodla na zrušení superhrubé mzdy

Zástupci stran vládní koalice se na středeční schůzi neshodli na zrušení superhrubé mzdy. Na komplexním návrhu řešení problematiky bude nyní pracovat expertní tým. Podobný postup zvolila koalice i u dalších z diskutovaných témat, mezi nimiž bylo zálohové výživné nebo koncepce sociálního bydlení.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka přichází na středeční schůzi vlády.

Článek

Závazek zrušit superhrubou mzdu obsahuje koaliční smlouva a trvá na něm ČSSD. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je ale proti, nechce přetěžovat podnikatele. Koaliční rada proto téma odložila a bude o něm dále jednat.

"My se domníváme, že vytrhnout tuto záležitost z kontextu by přineslo pouze administrativní zátěž pro podnikatele, zaměstnavatele, takže my to chceme řešit komplexně," uvedl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) svolá schůzku vedení stran a odborníků, kteří budou o věci dále jednat, podotkl předseda sociálnědemokratických poslanců Roman Sklenák.

"U zálohovaného výživného je dohoda, že chceme takový zákon přijmout, že je vůle pomoci samoživitelům nebo samoživitelkám s dětmi," řekl Sklenák k dalšímu návrhu. I o něm se bude dále jednat. ANO trvá na tom, aby stát zálohové výživné nedával plošně. Obává se zneužití institutu.

Dalším tématem byl také zákon o hazardu. Koalice se dohodla na tom, že ho ministerstvo financí předloží kabinetu nejpozději do srpnových vládních prázdnin, pravděpodobně za 14 dní. V září by měla jít norma do prvního čtení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám