Hlavní obsah

Milióny z vedlejších příjmů i dluhy. Přiznání politiků za loňský rok

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úterní půlnocí uplynula lhůta pro poslance, senátory, členy vlády a další činitele pro odevzdání přiznání o vedlejších příjmech, darech, dluzích a nově nabytém nemovitém i movitém majetku za loňský rok. Každoroční povinnost předkládat čestná prohlášení stanoví zákon o střetu zájmů. Z registrů sněmovního a senátního mandátového a imunitního výboru vyplývá, že v dolní parlamentní komoře splnili svou povinnost všichni poslanci, v horní komoře v registru chybí přiznání miliardáře, krále českého hazardu, senátora Ivo Valenty.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) s předsedy poslaneckých klubů

Článek

Z jednotlivých přiznání, jejichž úplnost ověřili členové výborů, je patrné, že mezi zákonodárci nejsou výjimkou tzv. vedlejšáky, ať už v podobě soukromého podnikání, nebo účasti v komunální politice. Poslanci a senátoři totiž podle zákona - na rozdíl od členů vlády - mohou vedle svého mandátu směle podnikat, musejí pak ale přiznávat příjmy z této činnosti.

Díky tomu tak zatím - mnoho přiznání ještě není zveřejněno - ve Sněmovně vévodí co do výše vedlejších příjmů Tomio Okamura, který přiznal příjem 10 907 967 korun. Okamura podniká jako živnostník v oborech překladatelství, poradenství, průvodcovství a je společníkem několika firem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura

Okamura tak těsně zaostává za senátorem a majitelem firmy Juta, úspěšným podnikatelem Jiřím Hlavatým, který za dva a půl měsíce loňského roku, kdy byl zvolen do Senátu, přiznal víc než 11 miliónů korun vedlejších příjmů, stejně jako koupi cenných papírů za 8,2 miliónu.

Kolik si vydělal Babiš, zatím není jasné

Oba ale určitě trumfne majitel Agrofertu, vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš, jehož přiznání ještě nebylo zveřejněno.

Své příjmy za funkci člena představenstva Agrofertu přiznal šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, který se současně angažuje ještě jako člen dozorčích rad dalších společností a také zastupitel Prostějova. Za loňský rok mu Agrofert vyplatil 2 379 112 korun a dalších více než 387 tisíc inkasoval v městských firmách.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek (vpravo) s Andrejem Babišem a Martinem Stropnickým

Necelý milión korun - celkem 899 085 Kč si za loňský rok připsal také Stanislav Pfléger (ANO) za zprostředkování obchodu a služeb. Na druhou stranu ale poslanec přiznal dva úvěry ve výši přes 700 tisíc.

Standardně si vedlejší příjmy připisují také lékaři-zákonodárci, kteří obvykle nechtějí svou profesi pověsit na hřebík, a proto si udržují lékařskou praxi. Jen pro příklad: Igor Nykl (ANO) jako lékař a společník lékařské firmy a také člen správní rady VZP vydělal vloni přes 1,2 miliónu korun.

Dluhy i tantiémy

Vedlejší příjmy z funkce starostky městské části Praha 2 a členky představenstva městské firmy Komwag ve výši téměř 1,1 miliónu přiznala Jana Černochová (ODS), která současně oznámila, že si pořídila nový vůz a splácí hypotéku přes 1,6 miliónu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslankyně ODS Jana Černochová

Nutno dodat, že různé úvěry a hypotéky nejsou mezi zákonodárci výjimkou. Třeba šéf poslaneckého klubu Úsvit Marek Černoch dluží téměř pět miliónů korun. Jeho vedlejší příjmy loni tvořily autorské honoráře od Úsvitu ve výši 299 500 korun a příjmy ze zděděných práv po otci - zpěváku Karlu Černochovi - a to 78 200 korun. Mezi dlužníky se zařadil také Martin Plíšek (TOP 09), který splácí jako spoludlužník hypotéku 7 500 000 korun.

Mezi ministry kvůli zákazu vedlejších podnikatelských aktivit - s výjimkou správy vlastního majetku - tudíž většinou žádné velké vedlejšáky nelze nalézt. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) vydělal na honorářích 559 943 korun a dalších 165 500 na pronájmu.

Mezi přiznáními také nejsou výjimkou ani prázdné kolonky, z nichž plyne, že politik nemá nejen žádné vedlejší aktivity, ale také ani dluhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám