Hlavní obsah

Babiš nechce krajům přidat 3,5 miliardy, navrhl další odklad

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se nedohodl s Asociací krajů ČR na navýšení rozpočtu pro kraje o 3,5 miliardy z příjmů z DPH. Babiš krajům navrhl odklad zvýšení částky na rok 2017. Kraje takovou možnost odmítají s tím, že již k jednomu odkladu v minulosti došlo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Hašek a Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání vlády s Asociací krajů ČR.

Článek

Kraje by chtěly získat finance na základě rozpočtového určení daní, a jak připomněl jihomoravský hejtman a šéf asociace Michal Hašek (ČSSD), vláda již jednou navýšení rozpočtu krajů odložila. Hejtmani proto nevidí důvod k dalšímu odkladu.

„Nejsme nadšeni takovouto eventualitou,” uvedl Hašek po jednání s tím, že pokud by mělo k dalšímu odkladu platnosti zákona dojít, měl by Babiš doložit relevantní důvody. Připomněl rovněž, že kraje již v rozpočtových výhledech s vyššími částkami počítají.

Kraje se již loni s vládou dohodly, že na základě novely zákona o rozpočtovém určení daní bude upraven koeficient z výnosu DPH na 8,92 procenta ze současných 7,86 procenta, na něž je v roce 2011 snížila vláda Petra Nečase.

Podle Haška budou jednání pokračovat. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navýšení rozpočtů podporuje, pokud by mělo dojít k odkladu, chtěl by jej kompenzovat mimořádnou dotací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám