Hlavní obsah

Za nelegální ukládání odpadu na pozemek politika dostala firma miliónovou pokutu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Pokutu téměř milión korun dostala plzeňská stavební společnost Stavmonta za uložení stovky tun odpadní zeminy na soukromý pozemek ve Vejprnicích u Plzně. Ten patří regionálnímu politikovi a podnikateli Janu Michálkovi. Rozhodnutí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) je pravomocné, firma podle mluvčí inspekce Jany Jandové s odvoláním u Ministerstva životního prostředí (MŽP) neuspěla.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Nelegální navážka stovek tun odpadní zeminy na pozemku Jana Michálka ve Vejprnicích u Plzně. Archivní snímek.

Článek

„Pokutu 950 tisíc korun, kterou uložila ČIŽP společnosti Stavmonta za porušení zákona o odpadech, MŽP potvrdilo. Rozhodnutí nabylo právní moci 1. června,“ doplnila Jandová.

Michálek o navážce věděl, nyní se ji snaží legalizovat dodatečným povolením na terénní úpravy. Původně mu odbor výstavby Městského úřadu v Nýřanech vyhověl. Jeho rozhodnutí ale nyní zrušil Krajský úřad (KÚ).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V řízení o dodatečném povolení terénních úprav se stavební úřad vůbec nezabýval zjištěním ČIZP, že se jedná o odpad s možností případné kontaminace. Nepožadoval doložit původ a celkové množství navezeného odpadu,“ píše se v rozhodnutí KÚ.

Ten nařídil úředníkům v Nýřanech, aby si od Michálka nechali doložit analýzu obsahu škodlivin v navezeném odpadu včetně toxikologických testů. Pokud nebude schopen tyto důkazy zajistit, musí si nechat vypracovat posudek znalcem v oboru.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Michálkův více než hektarový pozemek je blízko významného zvířecího biotopu v lokalitě zvané Na Mokřinách. K částečně zalesněnému pozemku vede polní cesta, která je rozježděná od nákladních vozidel.

Reportér Práva se na místě už dříve přesvědčil, že tam nákladní auta navážejí zeminu, která obsahuje kameny, zbytky asfaltu, roury od kanalizace, dráty či plasty. Vše zahrnoval buldozer do několika vrstev.

„Nechávám tam navážet čistou zeminu na vyrovnání děr po těžební činnosti, která na tom pozemku v minulosti probíhala,“ reagoval loni v červnu Michálek, který je šéfem regionální hospodářské komory a ještě přede dvěma lety patřil do úzkého vedení krajské ODS, ze které přešel do jiného politického uskupení.

„Původ zeminy by měla zdokladovat firma, která ji na pozemek naváží. Každopádně mám rozbor, že je nezávadná,“ prohlásil tehdy Michálek. Tvrdil také, že žádné povolení k ukládání zeminy mít nemusí. „Nepřekročil jsem tu hranici, kdy už je zapotřebí ho mít,“ řekl.

Michálek se na navážce dohodl právě s plzeňskou společností Stavmonta. Její jednatel Milan Leška na dotaz Práva už dříve odmítl říci, odkud zemina pochází. „Nemám potřebu to sdělovat,“ prohlásil, a dál se o tom nechtěl bavit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám