Hlavní obsah

Desítky obyvatel Ústí demonstrovaly proti novému vedení města

Právo, Karel Otcovský
Ústí nad Labem

Zhruba sto padesát lidí vyjádřilo v úterý odpoledne před magistrátem v Ústí nad Labem podporu bývalému vedení města. Koalice hnutí ANO a PRO!Ústí se rozpadla minulý čtvrtek a vznikla menšinová vláda části ANO a Ústeckého fóra občanů (UFO) opřená o podporu opozice.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Mnozí z účastníků shromáždění přišli podpořit bývalé vedení města s transparenty připomínajícími podle nich hanebné převzetí moci.

Článek

Petiční shromáždění nespokojených obyvatel města svolali přes sociální sítě dva bývalí členové ANO, odvolaný náměstek primátora Martin Mata a řadový člen Jakub Štráchal.

Zastupitel Pavel Štěpař (ANO) ve svém vystoupení připomněl slova šéfa hnutí Andreje Babiše, že stát lze řídit jako firmu. „Také si to myslím, ale na komunální úrovni je to především o lidech,“ připomněl, že členy ANO ve vedení města svrhli jejich spolustraníci.

Bývalý náměstek primátora Martin Hausenblas (PRO!Ústí) připustil, že se vedení města dopustilo několika chyb. „Nikdo z nás nebyl v politice, učili jsme se. V posledních měsících jsme ale udělali řadu správných rozhodnutí,“ zhodnotil práci bývalého vedení.

Spory o rozpočet

Hnutí ANO bylo v Ústí nad Labem rozštěpené dlouho. Projevilo se to už na začátku roku při schvalování rozpočtu. Prošel návrh upravený podle požadavků opozice.

„Pro mě je to zklamání. Nepopírám, že jsem věděl o problémech, které koalice má. Ta forma, kterou naši bývalí kolegové zvolili, mi připadá naprosto příšerná, partyzánská, zbrklá a podle mě se nedá omluvit," řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který přijel do Ústí bývalé vedení města podpořit.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Pod petici proti svržení bývalého vedení města se podepsaly stovky lidí.

Většina příchozích označila svržení bývalé koalice za puč. Dorazila s transparenty s hesly připomínající podle nich zbabělé a hanebné převzetí moci a svůj nesouhlas dala několikrát hlasitě najevo pískotem.

„Sledoval jsem se zájmem velké nasazení nových lidí ve vedení města. Je proto pro mě obrovské zklamání, že je zradili vlastní lidé,“ řekl Právu jeden z účastníků protestu. Jako většina dalších se pak přesunul do zasedací místnosti magistrátu.

Zde pokračovala minulý týden přerušená schůze zastupitelstva. Atmosféra v sále byla napjatá, ale klidná. Pouze jeden z občanů, který se přihlásil do diskuze, tvrdě zkritizoval nové vedení města za podle něj nedůstojné převzetí moci. Za svá slova sklidil bouřlivý potlesk.

Vznikne nová organizace ANO

Ústecká koalice se rozpadla po dlouhodobých vnitřních sporech vítěze voleb, hnutí ANO. Polovina zastupitelů odmítla dál podporovat koalici, ve které ANO bylo s hnutím PRO!Ústí. Zastupitelé tak na jejich návrh odvolali celé vedení města a zvolilo nové. 

Předsednictvo ANO ústeckou buňku v neděli zrušilo, hlasování se konalo prostřednictvím e-mailů. Babiš označil postup části bývalých členů za "ukázkový puč". [celá zpráva]

V Ústí nad Labem vznikne podle ministra Brabce výhledově nová organizace ANO. S tím, že by se do hnutí vrátilo i stávající vedení města, Brabec nepočítá.

„Určitě po tom, co kolegové udělali, bych osobně měl velký problém, abych jako místopředseda krajské organizace dal doporučení, aby ANO znovu uvažovalo o účasti těchto lidí," dodal Brabec.

Reklama

Výběr článků

Načítám