Hlavní obsah

Starostové do krajských voleb už s TOP 09 nepůjdou, dokončují námluvy s jinými

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) finišují s domlouváním koalic pro krajské volby v příštím roce. Ani v jednom kraji už nepůjdou na rozdíl od roku 2012 do voleb s TOP 09, se kterou zasedají i ve Sněmovně. Spojit se tentokrát hodlají s regionálními uskupeními, informoval úřadující šéf strany Petr Gazdík.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík

Článek

Gazdík věří, že právě spolupráce s regionálními uskupeními přinese do krajské politiky výrazné osobnosti, které podle něj za současného stavu scházejí.

Starostové šli do posledních voleb – stejně jako do těch parlamentních – s TOP 09, a to ve všech krajích. Obecně se ale ví, že tato spolupráce jim v regionech přestává vyhovovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve většině krajů dohoda upečená

„Jsme přesvědčeni, že nemá smysl tříštit síly, ale dokázat voličům, že jsme schopni se domluvit už nyní před volbami. Chceme kraje rozvíjet jako průhledné, nekorupční a finančně soběstačné,“ prohlásil v pondělí Gazdík.

Hnutí už je podle něj v osmi krajích před podpisem dohody s regionálními subjekty, v dalších krajích je dohoda na spadnutí. Například na Vysočině půjdou Starostové do předvolební koalice s SNK-ED, v Moravskoslezském kraji s hnutím Ostravak, v Jihočeském kraji s hnutím Občané pro Budějovice a v Karlovarském kraji s Karlovarskou občanskou iniciativou.

V Královéhradeckém kraji vznikne předvolební koalice s hnutím Východočeši, za které bude kandidovat dokonce současná poslankyně hnutí ANO Martina Berdychová. "Jsem místopředsedkyně Východočechů, takže budu kandidovat za Východočechy, nikoliv za ANO. Hnutí ANO nás ale v minulosti podporovalo, i finančně. Pro rok 2016 se rozhodlo kandidovat samo,“ vysvětlila už dříve Právu Berdychová.

Bez TOP 09 možná i v parlamentních volbách

V každém kraji si místní Starostové a nezávislí rozhodují o koalici sami. Čas mají do 30. června. V případě, že by ani do tohoto data nepředložili, s kým chtějí ve volbách 2016 kandidovat, rozhodne to za ně celostátní vedení STAN.

Zda tuto formu spolupráce zvolí Starostové i v příštích parlamentních volbách v roce 2017, Gazdík zatím neřekl. „V současné době ještě parlamentní volby neřešíme, řešíme krajské volby,“ odpověděl na dotaz Novinek.

Hnutí nicméně v současnosti platí za „bohatou nevěstu“ – velké parlamentní strany už se vyslovily, že by rády navázaly volební spolupráci se Starosty, které pro příští sněmovní volby už nebude vázat smlouva o spolupráci s TOP 09.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám