Hlavní obsah

ANO rozprášilo svou stranickou organizaci v Ústí, mluví o ukázkovém puči

Právo, Novinky, sad, ape
Aktualizováno

Hnutí ANO oznámilo v neděli v tiskové zprávě, že předsednictvo nesouhlasí se změnami ve vedení města Ústí nad Labem, kde dosud vládla koalice ANO s hnutím PRO! Ústí. Rozhodlo proto o okamžitém zrušení tamní oblastní organizace a vyloučení všech 29 členů. Vzbouřenci ale tvrdí, že naopak druhá část ANO tajně jednala o nové koalici a jejich politika by ve výsledku poškodila město.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se zlobí.

Článek

ANO vyzývá zastupitele, kteří svrhli primátora Ústí nad Labem za ANO Josefa Zikmunda, aby se vzdali svých mandátů. Polovina zastupitelského klubu hnutí ANO ve středu iniciovala svržení primátora a hned sestavila koalici s hnutím UFO, kterou podporují zastupitelé ODS, ČSSD a KSČM.

Jde např. o zastupitele Věru Nechybovou, Pavla Dufka, Renatu Zrníkovou, Martina Beneše, Miroslava Štráchala a Yvetu Tomkovou.

„Chápeme to jako ukázkový puč, od kterého se jako vedení ANO důrazně distancujeme. Část zastupitelů za ANO se kvůli svým zájmům spojila s opozicí, což absolutně odmítáme,” řekl předseda hnutí Andrej Babiš.

„Absolutně také odmítáme, aby se lidé volení za hnutí ANO takto chovali ke svým koaličním partnerům a hlavně k obyvatelům Ústí nad Labem, kteří věřili, že kmotrovské časy ve městě mohou skončit,” dodal Babiš. Situaci v severočeském krajském městě hodlá řešit osobně.

Samo vedení tajně jednalo o jiné koalici, vrací úder vzbouřenci

„Respektujeme krok předsednictva hnutí ANO, rozhodně ale odmítáme to, abychom byli označováni za pučisty. Byli to právě zástupci ANO zastoupení v bývalém vedení města, kteří za zády členské základny vyjednávali společně s PRO!Ústí o jiných koalicích s cílem zbavit se názorových oponentů,“ uvedli ve společném prohlášení Věra Nechybová, Renata Zrníková, Yveta Tomková a Pavel Dufek, kteří stáli za změnou na radnici.

Podle nich byla koalice hnutí ANO a PRO!Ústí byla dlouhodobě neudržitelná a kroky bývalého koaličního partnera podporované částí ANO prý v důsledku poškozovaly město Ústí nad Labem.

„Mandát nesložím, za svým názorem si stojím. Mám zodpovědnost k voličům, kteří mě znají,“ řekla Právu místopředsedkyně ústecké organizace ANO a zastupitelka Renata Zrníková.

Reklama

Výběr článků

Načítám