Hlavní obsah

Mládek neodstoupí. Zastali se ho i Jihočeši

Právo, Karolina Brožová

Ještě před pár dny to vypadalo, že má premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v plánu brzy odvolat Jana Mládka (ČSSD) z čela ministerstva průmyslu a obchodu. Nyní se ale podle všeho zachránil. Alespoň prozatím.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Článek

Mládkovi prý pomohla i jihočeská organizace, která podle informací Práva Sobotkovi poslala dopis.

„My jsme se pana ministra zastali. Respektive ČSSD v Táboře, se kterou jsem věc konzultoval. Nám se nelíbilo, že někdo v médiích tvrdil, že za Mládkem nestojí ani Jihočeši,“ potvrdil Právu informace jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Mládek ve sněmovních volbách 2013 získal v Jihočeském kraji z ČSSD třetí nejvyšší počet preferenčních hlasů.

Zemanova podpora

Ministra navíc podporuje i prezident Miloš Zeman, který v pátek novinářům řekl, že se Sobotkou o Mládkovi mluvil.

„Myslím si, že by prezident neměl suplovat práci premiéra a naopak. Pokud by pan premiér chtěl ministra Mládka odvolat, jistě by to oznámil nejprve mně a teprve potom veřejnosti,“ řekl.

Možná bych se měl také věnovat občanům, kteří nečtou seriózní tiskoviny
Jan Mládek, ministr průmyslu a obchodu

Proč spor mezi Mládkem a Sobotkou vznikl, není jasné. Soc. dem. jen obecně opakují to, co řekl sám premiér – že ve vládě nechce „líné kapry, ale dravé štiky“, a Mládek prý nebyl příliš vidět.

Právě proto Mládkovi uložil, aby vypracoval lepší mediální strategii, která přinese ČSSD kladné body u veřejnosti a vyzdvihne, co se ministerstvu podařilo zlepšit.

Mládek: Rezignovat nehodlám

Ke spekulacím, proč by jej chtěl premiér odvolat, se Mládek nechtěl vyjadřovat. „Pro tyto spekulace je nejhorší osoba, které se to týká. Obtížně si udrží nadhled a nevyhodnotí to objektivně. Nerad bych se mezi tento typ osob zařadil,“ řekl Mládek. „Rezignovat rozhodně nehodlám,“ sdělil Právu ministr.

Domnívá se, že se o ministerstvu průmyslu informuje dost. „Možná bych se měl také věnovat občanům, kteří nečtou seriózní tiskoviny, nekoukají na Události a komentáře a mají jiné zájmy. Asi bych měl více medializovat i své cesty do krajů,“ dodal Mládek.

Zlepšit image u podnikatelů

Podle informací Práva bude ministr nyní pracovat více na tom, aby lidem srozumitelně předkládal úspěchy, kterých se mu na úřadu podařilo dosáhnout. Zlepšit chce také svou image mezi podnikateli, kterým chce snížit administrativní zátěž.

Důraz bude ministerstvo klást i na ochranu spotřebitele a obranu veřejnosti před velkými korporacemi, které mají na trhu výhodu a mohou zneužívat svého postavení.

Větší medializaci by se měla v budoucnosti těšit i podpora exportu. Ministr prý bude novináře více informovat o konkrétních zakázkách a o tom, co Česku přinesou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Státní tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády Tomáš Prouza

V kuloárech se však spekuluje, že medializace není jediný důvod, proč Sobotka zvažuje, že Mládka odvolá. O post ministra má prý zájem pražská organizace ČSSD, která do úřadu prosazuje ekonoma a Sobotkova státního tajemníka pro Evropu Tomáše Prouzu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám