Hlavní obsah

Těžkooděnci v Brně zasahovali při demonstracích k uprchlíkům, dva zranění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Policisté v Brně v pátek odpoledne na poslední chvíli zabránili střetu neonacistů a lidí demonstrujících na podporu přistěhovalců. Oba znepřátelené tábory oddělil kordon těžkooděnců. Nálada na Moravském náměstí, kde obě demonstrace probíhaly, byla značně napjatá. Při protestech byl lehce zraněn jeden policista a jeden demonstrant.

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah policie proti pravicovým radikálůmVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Ti, co podporují utečence, postavili a Moravském náměstí stanové městečko symbolizující uprchlický tábor. Na demonstraci se sešlo asi 500 lidí. V městečku měli cedule jako „Praotec Čech byl taky imigrant”.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Stanové městečko symbolizující uprchlický tábor v Brně

Směrem k druhé části náměstí, kde se scházeli pravicoví radikálové, vyvěsili transparent „Neonacistům vstup zakázán”.

Policejní těžkooděnci oddělili demonstrace k uprchlíkůmVideo: jap, Novinky

Konkurenční akci svolala na šestou hodinu Dělnická mládež, která je propojená s krajně pravicovou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS).

Organizace protest oficiálně popsala jako „akci proti vlastizrádné politice evropských vůdců, kteří vystavují naše národy smrtelnému nebezpečí“. Na místo dorazilo zhruba 700 lidí.

Oba tábory demonstrantů na sebe pokřikovaly heslaVideo: Petr Kozelka, Právo

Situace se zdramatizovala po 18:00, kdy lidé podporující pomoc běžencům vyrazili z parku na Moravském náměstí v průvodu směrem ke kostelu svatého Tomáše, kde se konala druhá z akcí.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Demonstrace pravicových radikálů v Brně

V kritickou chvíli oddělovalo oba tábory asi 15 metrů. Z jedné strany znělo z úst demonstrujících: „Čechy Čechům” a „Uprchlíky tady nechceme”, zatímco tábor jejich odpůrců křičel: „Neonacisty v Brně nechceme” nebo „Fašisti do práce”.

V tom okamžiku oba tábory oddělili policejní těžkooděnci. Kromě nich stálo mezi znesvářenými stranami asi deset policejních vozů. Po asi 15 minutách se radikálové z Dělnické mládeže z místa stáhli k nedaleké fontáně, kde měl projev proti pomoci běžencům předseda DSSS Tomáš Vandas - o uprchlické vlně hovořil jako o „verbeži zaplavující Evropu” a žádal referendum o vystoupení ČR z EU.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Demonstrace pravicových radikálů v Brně

Odpůrci Dělnické mládeže stáli na dohled, v kontaktu bránila oběma skupinám hradba vytvořená z policejních vozů.

„Je to složitá věc, ale nelze ji řešit na ulici, a zvláště ne s neonacisty,” uvedl jeden z pořadatelů Václav Pecl.

Dva lehce zranění

Při demonstraci byli dva lidé lehce zraněni, prvním z nich je zakročující policista a druhým jeden z demonstrantů. Policie sedm lidí předvedla.

BEZ KOMENTÁŘE: Pochod pravicových demonstrantů BrnemVideo: Novinky

Dva z nich podle policejní mluvčí neuposlechli výzvy policistů, dva zaútočili na policisty, jeden je podezřelý z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod, další ze zapálení vlajky.

„Jednoho maskovaného mladíka jsme zajistili poté, co jsme při jeho kontrole zjistili, že po něm bylo vyhlášeno pátrání,” řekla jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová. Hlavní část obou akcí skončila kolem 20:00.

Reklama

Výběr článků

Načítám