Hlavní obsah

Zeman: Mám zprávy o verbování pro Islámský stát v ČR

Právo, Novinky, ČTK, jas, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman prý má informace o náboru do řad bojovníků Islámského státu, které podle něj probíhá v České republice. V pátek to řekl televizi Prima. Prezident také označil IS za rakovinu, jež metastázuje. Jednou z takových metastáz je podle něj i páteční útok v Tunisku, při němž zemřelo 39 lidí.

Prezident Zeman o verbování pro IS v ČeskuVideo: Prima FTV

 
Článek

„Verbování pro Islámský stát už podle některých zpráv probíhá. Zatím ve velmi omezeném rozsahu - jedná se o jednotky případů, z nichž některé už odjely do Sýrie," uvedl Zeman.

Mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Šubert ale televizi řekl, že BIS nemá žádné informace o verbování lidí v Česku pro IS.

Ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) Zemanovo tvrzení překvapilo. „To má pan prezident lepší informace než já. Nevím, odkud to pan prezident má, to se musíte zeptat jeho, kde to slyšel, já jako ministr vnitra od svých složek žádnou takovou informaci nemám,“ řekl Chovanec Právu.

„Jednoznačná informace”

Redakce Práva požádala prezidentského mluvčího Jiřího Ovčáčka, zda může uvést další bližší informace. Ovčáček v SMS zprávě odpověděl, že k prezidentovu vyjádření nemá žádné doplnění.

„Pan prezident sdělil jednoznačnou informaci,“ potvrdil relevantnost Zemanova vyjádření jeho mluvčí.

Televize navíc přišla s anonymním svědectvím jednoho v ČR dlouhodobě žijícího muslima, podle kterého údajně verbují některé věřící pro Islámský stát přímo v jedné ze zdejších mešit.

„Většinou, co tady chodí do mešity a co jim cpou do hlavy, my jako slyšíme, co tam jako vykládají v té mešitě, to, co mají jako dělat, že musí jako do Sýrie, musejí zabíjet, musejí tohle, fakt je to hrozné,“ řekl Primě anonymní muslim.

Metastázující rakovina

K IS se také prezident v pátek vyjádřil na závěr své návštěvy Vysočiny. „Islámský stát je rakovina. Pronikl do Libye a nyní proniká do Tuniska. A ten atentát (v Tunisku) je metastáze,” prohlásil na tiskové konferenci.

„Nedělejte si iluze, že tento nádor vyjmete, a všechno bude v pořádku. Zaprvé ho nevyříznete a zadruhé už teď metastázuje,” uvedl prezident na adresu IS.

Podle něj bude bohužel nutné zažít ještě několik dalších útoků, než si mezinárodní společenství uvědomí, že stávajícími prostředky nebude IS poražen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky teroristického útoku v tuniském městě SúsaVideo: Reuters

Zeman nevěří, že by dokázaly IS porazit samy arabské země za pomoci spojeneckého bombardování. Zopakoval svůj názor, že by mělo dojít k ničení výcvikových základen islamistických radikálů, který hodlá prezentovat i na půdě valného shromáždění OSN.

Prezident připomněl, že pokud by se již dříve začaly ničit výcvikové tábory IS, nemuselo podle něj dojít k pátečnímu útoku u hotelů v tuniském městě Súsa (Sousse). Zemřelo tam nejméně 27 lidí, převážně turistů [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám