Hlavní obsah

Výstup za sokoly po nejvyšším pražském komíně

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejvyšší pražský komín Spalovny Malešice obydluje sokolí rodinka. Pár sokola stěhovavého tam koncem dubna vyvedl čtyři mláďata. K hnízdu byla nainstalována fotopast, kterou si o měsíc později ve výšce zhruba sto metrů vyzvedl ornitolog. Natočil nejen samotný výstup, ale i výhled z komína po okolí.

Výhled z ochozu komínu ze sokolí perspektivyVideo: Novinky

 
Článek

„Nahoře jsem viděl létat minimálně tři z mláďat. Už moc nejde rozeznat, jestli je to dospělý pták. Podle stylu létání je to v podstatě dospělý sokol. Rozpoznají se spíše podle zbarvení. V této době by se mohla mláďata už osamostatnit. Není tedy nezbytně nutné, aby se v okolí vyskytovala všechna,“ uvedl Dušan Rak z České společnosti ornitologické.

Domovem sokolí rodiny je speciální hnízdní budka na druhém ochozu malešického komína ve výšce asi sto metrů. Stejný pár se na malešickém komíně uhnízdil i loni. Stejně jako minulý rok v Malešicích vyseděl čtyři mláďata.

Foto: Dušan Rak

Letošní sokolí mláďata

„Jedná se o stejný pár jako v loňském roce. Díky kroužkům známe i přesný původ obou dospělých ptáků – samice pochází z Českolipska a samec je původem z Polska. Letošní mláďata dostala podobné odečítací kroužky, podle nichž je v budoucnu budeme moci identifikovat i na dálku,“ popisuje Rak.

Ptáci letos obsadili speciální hliníkové budky nejen na komínech Pražských služeb v areálu ZEVO Malešice, ale také Pražské teplárenské v Michli, kde se vylíhlo jedno mládě.

Foto: Dušan Rak

Speciální budka instalovaná na malešický komín nahrazuje sokolům hnízdo.

Sokol stěhovavý je kriticky ohrožený druh dravého ptáka, který před několika desetiletími téměř vyhynul v celé Evropě. Díky systematické ochraně se sokoli postupně znovu vracejí na svá historická hnízdiště, kterými jsou zejména vysoké a klidné skalní stěny. Každý další hnízdící pár tohoto dravce je považován za velký úspěch.

„Jsme velmi rádi, že se komín ZEVO Malešice ukázal jako vhodné místo pro hnízdění sokolů a již druhým rokem u nás úspěšně vyvádějí mladé,“ sdělil tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Členové České společnosti ornitologické ve spolupráci s vlastníky výškových staveb do této chvíle po Praze instalovali již celkem šest hnízdních budek.

„Všechny hnízdní budky, které jsme zatím instalovali, jsou umístěny na sokoly preferovaných místech. Pro hnízdění si páry vybraly lokality, které jsou sice v průmyslových areálech, ale současně je v okolí také dostatek přírodní zeleně. Jak potvrzují záznamy z fotopastí, kterými monitorujeme průběh sokolích hnízdění, převážnou většinu potravy pražských sokolů tvoří všudypřítomní holubi. Důležitou složkou potravy jsou ale také menší druhy ptáků, vázané právě na zelenější části Prahy. Ty loví zejména vzrůstem menší samec a zásobuje jimi samici na hnízdě v období sezení na vejcích,” dodává Dušan Rak.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám