Hlavní obsah

Žádné slepé rameno. Vodu v Dejvicích kontaminoval odpad ze Střešovic

Praha
Aktualizováno

S překvapivým zjištěním přišel ve čtvrtek na jednání zastupitelstva Prahy 6 šéf Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petr Mrkos. Za nedávnou kontaminaci vody v části Dejvic a Bubenče podle něj nemohla poškozená slepá přípojka, nýbrž průsak z kanalizace vedoucí ze Střešovic, na kterou je napojena i Ústřední vojenská nemocnice.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Cisterna na pitnou vodu v Dejvicích

Článek

"Slepé rameno bylo odpojeno, nemohlo být příčinou kontaminace," uvedl ředitel. PVK udělala řadu sedmimetrových sond a následným georadarovým průzkumem našla nestandardní křížení vodovodního a kanalizačního řadu. "V místě křížení byl průsak odpadní vody do vodovodního potrubí," tvrdí Mrkos.

Podle zákona přitom musí být kanalizační potrubí uložena pod vodovodním. "Takové porušení norem jsme v Praze ještě nezaznamenali," uvedl.

Zatímco kanalizace byla vybudována v roce 1925, vodovod byl pod ní uložen v roce 1960, přičemž křížení nebylo zaneseno ani v projektu, ani v mapách.

Roli mohla hrát i výstavba Blanky

Podle mluvčího PVK Tomáše Mrázka má Ústřední vojenská nemocnice vlastní čistírnu a kontaminace infekční odpadní vodou proto nehrozila.

Mrázek doplnil, že vodovod i kanalizace vedoucí od nemocnice byly poškozeny zřejmě v důsledku blízkých staveb, mimo jiné stavby tunelového komplexu Blanka a developerského projektu Royal Triangle. Jak Metrostav, tak developer spojitost s poškozením již dříve odmítli.

Mluvčí v České televizi uvedl, že vodovodní řad, jehož prostřednictvím došlo ke kontaminaci, byl odpojen a v současnosti se nepoužívá.

Kvůli kontaminaci vodovodu bakteriemi bylo od 24. do 28. května bez pitné vody 32 tisíc lidí. Přes 4000 lidí mělo zdravotní potíže a 33 skončilo kvůli problémům v nemocnici.

Městská část podala kvůli kontaminaci trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Poškození lidé se hlásí o odškodnění, které vyplácejí PVK. Iniciativa pod názvem Otrávení Pražané tvrdí, že poškození lidé mají nárok na vyšší částky. Odškodné ve výši 5000 korun považují za směšné.

Lékaři preventivně naočkovali proti žloutence typu A 2269 ze zhruba 4000 dětí v postižené oblasti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám