Hlavní obsah

Na letišti Točná otevřeli dětské hřiště o rozloze třech fotbalových

– Praha
Právo, cie

Nové dětské hřiště začalo ve středu sloužit na letišti Točná. Podle tvůrců je největší a nejkrásnější v Praze 12. Vybudováno bylo na rozloze 25 tisíc metrů čtverečních, vešly by se tak na něj více než tři fotbalové plochy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V areálu Letiště Točná bylo ve středu 24. června zpřístupněno nové dětské hřiště.

Článek

Bez jediné koruny z rozpočtu městské části či bez jakýchkoliv dotací EU ho vybudovala společnost Letecké muzeum Točná. Původně se na místě nacházela náletová zeleň nebo ruiny stavby. Pozemky muzeum vykoupilo od restituentů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hned ráno si dřevěné atrakce vyzkoušeli natěšení caparti z místních mateřinek, odpoledne na nich dováděly děti o něco starší. Z oploceného areálu v těsném sousedství plochy, jíž využívají letečtí modeláři, je pohodlně vidět na vzletovou a přistávací dráhu, konkrétně na místo, kde se většina strojů dotýká země. Nechybějí toalety, do konce léta by na hřišti mohl stát mobilní stánek s občerstvením. Normální restauraci nedovoluje územní plán.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V areálu Letiště Točná bylo ve středu 24. června zpřístupněno nové dětské hřiště.

Na zelené ploše přibudou rychlerostoucí dřeviny, aby se návštěvníci mohli případně schovat do stínu, nebo ohniště. Zájemci mohou prostor využít na pořádání společenských, kulturních nebo sportovních akcí.

„Od začátku jsem záměru fandil,“ řekl Právu zastupitel Prahy 12 František Adámek (ČSSD), který si ve středu hřiště prohlédl. Podle něj kupní smlouvu, která stanovila, co se vybuduje a kdy, současný majitel letiště jednoznačně plní. „Navíc, kdo se může pochlubit, že má na svém území letadlo, který létal Baťa,“ vzpomněl na nedávnou událost, kdy na Točné přistál letoun Lockheed Electra 10A, kterým v třicátých letech minulého století létal Jan Antonín Baťa.

„Občas tu zazní názor, že by to tu mělo být jako v minulosti, že to bylo otevřené, každý sem mohl přijít, bylo tady bláto, nedalo se přijet, dnes zjišťuji, že pan majitel se domluvil s modeláři, vybudoval krásné bezplatné hřiště, podle mého se chová jako náš dobrý soused, a my s tím tak chceme do budoucna vycházet,“ řekl při slavnostním otevření zastupitel Michal Pinc (ANO). Připomněl, že hřiště je zdarma otevřené od rána do západu slunce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V areálu Letiště Točná bylo ve středu 24. června zpřístupněno nové dětské hřiště.

Muzeum, ve kterém stojí nejen Elektra, ale i jiná krásná stará letadla, lze navštívit po telefonické domluvě.

Maminka Markéta se dvěma malými dětmi, která na Točnou pravidelně chodí na procházku, protože bydlí nedaleko odtud, je z hřiště nadšená. „Původně tu bylo jedno menší, ale to děti dlouho nebavilo. Tohle je daleko lepší,“ je ráda za novou atrakci. Plánuje, že sem zamíří třeba o víkendu s přáteli na piknik. „Děti nám nikam neutečou, když je tu plot, takže budeme moct v klidu posedět,“ směje se. A taky doufá, že uvidí nějaký stroj v akci. V rohu hřiště zatím stojí nefunkční žlutý dvouplošník Andula.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V areálu Letiště Točná bylo ve středu 24. června zpřístupněno nové dětské hřiště.

Adámek dodal, že Praha 12 by ráda v budoucnu postavila rozhlednu na vrchu Čihadlo, který je nedaleko letiště, a tak propojila obě lokality. „Je to usnesení rady, které mluví o tom, že bychom tam rádi postavili rozhlednu, zatím není určené přesné místo ani čas,“ konstatoval s tím, že na Čihadle byly v době Varšavské smlouvy tzv. palposty, rakety odtud měly chránit hlavní město. Pozůstatky obranného zařízení se dochovaly dodnes.

Dnes se na Točnou řidiči nejlépe dostanou z Komořan, v dohledné době však bude vybudována asfaltová silnice i do Cholupic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám