Hlavní obsah

Česko chce dobrovolně přijmout stovky uprchlíků

Praha
Aktualizováno

Česko by mělo dobrovolně přijmout stovky migrantů, konkrétní číslo však zatím není známo. Ve středu se na tom shodla vláda, novinářům to oznámil tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Uprchlíci z válkou zmítané Sýrie

Článek

Vláda dala premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) mandát, se kterým pojede na čtvrteční a páteční summit lídrů EU v Bruselu.

„Česká republika je řádově schopná přijímat stovky uprchlíků. Jednání Evropské rady však nebude o konkrétních číslech,“ uvedl Prouza. Kolik běženců je ČR schopna přijmout by se mělo prověřit do konce léta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Česká pozice, kterou ve středu vláda schválila, má tři základní požadavky. „První je výrazně efektivnější ochrana vnější hranice a fungující návratová politika, druhým požadavkem je větší důraz a schopnost bojovat se zločinci, kteří profitují z toho, že uprchlíky dováží a třetí je závazek české vlády pomáhat těm, kteří pomoc potřebují,“ sdělil Prouza.

ČR stále odmítá povinné kvóty

Vláda stále odmítá přijímání běženců na bázi povinných kvót. Česko si chce ponechat kontrolu nad tím, které uprchlíky přijme a které ne.

Kritéria pro výběr uprchlíků zatím nastaveny nejsou. „Ale důležité je, aby se ten, kdo přijde do České republiky, dokázal integrovat a najít si práci. V tom mohou sehrát roli zaměstnavatelé a odbory,“ dodal Prouza. Nutná je také úspěšná bezpečnostní prověrka.

Premiér bude v Bruselu mluvit o tom, že ČR je schopna být solidární sama a dobrovolně. Jednou z dalších jeho nabídek na summitu bude nabídnutí zdravotnické péče v uprchlických táborech.

Podle šéfa ODS Petra Fialy je Sobotkovo řešení přijmout uprchlíky nedobrovolně dobrovolným rozhodnutím. „V situaci, kdy ani nevíme, zda někdo z těchto uprchlíků má zájem do ČR jít, je tato pseudo-nabídka svou logikou postavená na hlavu. Sobotka nechce kvóty na uprchlíky, ale dobrovolně je vlastně dodrží. Vlk se nažere, ale koza celá nezůstane,” komentoval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U řeckého ostrova Kos ztroskotala loď s běženciVideo: Reuters

Návrh Evropské komise počítá s tím, že země EU přijmou v rámci tzv. relokace během dvou let 40 tisíc Syřanů a Eritrejců z Itálie a Řecka. Na Česko by v rámci povinné kvóty připadlo 1328 běženců. Právě kvót se bude týkat čtvrteční a páteční jednání Evropské rady v Bruselu.

Anketa

Souhlasíte s plánem vlády dobrovolně přijmout bežence, aby bylo možné vybrat ty skutečně ohrožené?
Ano
8,2 %
Ne
91,8 %
Celkem hlasovalo 16149 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám