Hlavní obsah

Zeman podepsal sedm zákonů, stvrdil uzavření druhého důchodového pilíře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

U případů praní špinavých peněz a podílnictví bude nově trestná už příprava těchto trestných činů. Zavádí to novela, kterou v úterý podepsal prezident Miloš Zeman. Norma také výslovně zakazuje podporu teroristických skupin a rozšiřuje obsah trestného činu nepřímého úplatkářství. Kromě toho stvrdil prezident svým podpisem uzavření fondů druhého důchodového pilíře novým klientům,normu týkající se soudních exekutorů a zdanění surového tabáku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Předloha týkající se legalizace výnosů z trestné činnosti trestá nejen toho, kdo si o úplatek řekne, případně ho přijme za to, že bude svým vlivem nebo prostřednictvím jiného působit na úřední osobu. Nově má umožnit potrestání také toho, kdo si dá za takové jednání úplatek slíbit. Za toto nepřímé úplatkářství hrozí až tříleté vězení.

Zeman podepsal také novelu zákona o důchodovém spoření, která uzavírá  fondy do druhého důchodového pilíře novým klientům. Norma je předstupněm zrušení tohoto způsobu spoření na penzi.

Existence fondů druhého pilíře má být ukončena k 1. lednu 2016. Pilíř je založen na tom, že lidé si mohou převést tři procenta odvodů z průběžného státního systému do vlastního spoření u penzijních společností. Další dvě procenta pak musí přidat ze svého.

Prezident podepsal také zákon týkající se soudních exekutorů. V jeho rámci se rozšiřuje seznam věcí, které exekutor nesmí dlužníkovi zabavit. Omezeny budou také úhrady nuceným prodejem realit.

Další z předloh, které Zeman podepsal, je zdanění surového tabáku a nižší kauce pro distributory pohonných hmot, omezení výše skládané jistiny u veřejných dražeb a další financování hřebčinců Písek a Tlumačov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám