Hlavní obsah

Sankce proti Rusku v praxi: ČR zadrží zisky ze stájí čečenského prezidenta

Novinky, jas

Případné zisky dostihové stáje patřící čečenskému prezidentovi Ramzanu Kadyrovovi budou s ohledem na pokračující protiruské sankce zajištěny ministerstvem financí. Resort to v pondělí oznámil s tím, že provoz stáje nebude omezen, neboť její správa by byla příliš nákladná.

Foto: Sergei Karpukhin , Reuters

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov

Článek

Stáj je v ČR registrována na jméno čečenského prezidenta od roku 2012, zjistil finanční analytický útvar ministerstva financí, které by mělo o majetku rozhodovat.

S ohledem na specifičnost majetku se ministerstvo rozhodlo, že nebude zasahovat do běžného chodu stáje, neboť „i pouhým omezením běžné činnosti, do které je třeba zahrnout nejen trénink, ale i účast v závodech či v plemenitbě, hrozí výrazné znehodnocení majetku”.

Zajištěny však budou všechny případné výnosy, které překročí náklady na běžnou činnost.

Za porušení pravidel hrozí správcům majetku pokuta až do výše 50 miliónů korun. „Současně byla přijata další opatření k zabránění vývozu koní mimo území EU i vůči výnosům, které může jejich činnost generovat,” doplnilo ministerstvo.

Část stáje patří i dvěma společnostem, na něž se mezinárodní sankce, uvalené na Rusko a některé jeho představitele v souvislosti s krizí na Ukrajině, nevztahují. Sankce byly v pondělí prodlouženy do konce ledna 2016. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám