Hlavní obsah

Šincl rozpoutal aféru, aby zakryl své lobbistické zájmy, zaútočil Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) v pondělí pokračoval ve slovní přestřelce s poslancem ČSSD Ladislavem Šinclem, s nímž se minulý týden dostal do sporu kvůli pozměňovacímu návrhu k zákonu o pojišťovnictví. Zatímco Šincl naposledy označil Babiše za predátora, Babiš trvá na tom, že je poslanec pod vlivem lobbistů. V pondělí doplnil, že celá aféra vznikla kvůli tomu, aby Šincl své lobbistické zájmy zakryl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiš v pondělí na výroční konferenci ekonomických diplomatů konstatoval, že se nebojí případného disciplinárního řízení před mandátovým a imunitním výborem, před který ho chce Šincl pohnat, a je připraven se hájit. [celá zpráva]

„Samozřejmě jsem připraven. Já si myslím, že moje chování bylo adekvátní jeho pomluvě, veřejné. Já jsem mu jenom četl z tisku, protože jsem nevěděl vůbec, kdo to je. Já si myslím, že to bylo za zavřenými dveřmi, on z toho udělal aféru, aby vlastně zakryl svoje lobbistické zájmy ve prospěch pojišťoven," řekl v pondělí ministr.

Babiš: Myslím, že pravda je na mé straně

Případného postihu se Babiš nebojí. „Nemám obavu. Já myslím, že pravda je na mé straně," poznamenal. V disciplinárním řízení by mu hrozila pokuta až ve výši jednoho poslaneckého platu.

Šincl přišel minulý týden ve Sněmovně s pozměňovacím návrhem k zákonu o pojišťovnictví, následně se poslanec s Babišem setkal, přičemž ho měl ministr údajně zastrašovat. To Babiš po celou dobu odmítá a trvá na tom, že si pouze z médií zjistil informace.

Sporem se zabývala i koalice, která aktérům doporučila sejít se a vyjasnit si názory. To Šincl odmítl, a Babiš proto považoval celou záležitost za uzavřenou.  V sobotním rozhovoru pro deník Právo se však ministr do poslance znovu opřel a zpochybnil jeho motivaci týkající se předloženého pozměňovacího návrhu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám