Hlavní obsah

Léčení 14 syrských dětí v Česku se odkládá

Právo, Marie Königová
Praha

Ministerstvo vnitra podle informací Práva pozastavilo přípravu přesídlení 14 syrských dětí s rodinami, tedy zhruba 70 osob z Jordánska do Česka. Děti se zde měly léčit s těžkými chorobami.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Česká vláda to dosud uváděla jako jeden z příkladů pomoci uprchlíkům z krizových míst. Tento postup ale přibrzdilo, či spíše pro tuto chvíli zastavilo stanovisko lékařů.

Již v dubnu ČR obdržela od Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) tipy na čtrnáct rodin a ministerstvo začalo pracovat na jejich prověřování. Pražská Fakultní nemocnice Motol, která se má podílet na léčbě dětí, však poté poslala vnitru informaci, že nemůže vytipované pacienty vzhledem k jejich zdravotnímu stavu přijmout.

Nový výběr

„Vzhledem k profilu nemocí dětí není možné tyto osoby v ČR léčit, a to buď z důvodu extrémní náročnosti léčby (a s tím spojenými vysokými finančními náklady na léčbu), nebo z důvodu vysoké pravděpodobnosti neúspěšnosti případné léčby,“ napsal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ostatním členům vlády ve zprávě, kterou se podařilo Právu získat.

Chovanec proto pak rozhodl i o zastavení prověrek celé skupiny bezpečnostními službami.

Vláda o přijetí zhruba sedmdesáti Syřanů během letošního roku rozhodla již v lednu. I když mělo jít o záležitost měsíců a předpokládalo se, že první pacienti s rodinami by mohli dorazit do ČR do poloviny roku, již nyní je jasné, že nepřijedou dříve než v říjnu. To však předpokládá, že vláda bude souhlasit s plánem, který jí Chovanec po dohodě s UNHCR předkládá.

Ještě tento měsíc by mohli do jordánského Ammánu odjet pracovníci vnitra na tzv. výběrovou misi, v níž by byli i lékaři specialisté, což se vzhledem k neúspěchu prvního výběru ukazuje jako nezbytné. Ti by měli společně s místními lékaři UNHCR udělat nový předvýběr.

Češi operují i srdeční vady

„Tímto způsobem se celý proces akceleruje – MV bude moci pracovat s relevantními případy již ve fázi předvýběru vhodných osob,“ uvádí zpráva. Na prověření budou mít české bezpečnostní služby dva letní měsíce. Konečné rozhodnutí je naplánováno na září, a příjezd dětí s rodinami by se tak mohl uskutečnit v říjnu.

Jak již dříve uvedl ministr vnitra, při výběru se bude přihlížet k tomu, aby vybraní lidé měli co nejmenší problém zapadnout v ČR. Přijatí dostanou azyl a budou moci u nás zůstat, pokud se rozhodnou, i natrvalo. Podle ministra to není začátek nějakého většího přílivu uprchlíků.

Akci označil za humanitární gesto. Čeští lékaři již nyní pečují v Jordánsku o děti syrských uprchlíků v rámci vládního programu MEDEVAC.

Na ten vláda vyčlenila pro letošní rok 50 miliónů korun.

Lékaři tu operují i složitější případy, mj. spolu s jordánskými lékaři a zdravotníky dětem syrských uprchlíků odstraňují vrozené srdeční vady. Působí tu lékařské týmy právě z pražského Motola.

Operovali už 16 dětí

Když byl v Jordánsku letos v únoru na návštěvě prezident Miloš Zeman, informovali ho lékaři o tom, že již operovali šestnáct dětí především ze syrských utečeneckých táborů.

„Pro operace jsme vybrali převážně děti se středně složitými srdečními vadami,“ uvedl tehdy jeden ze čtyř českých lékařů v týmu Tomáš Tláskal.

Tři týmy v Jordánsku

Jak dodal, jde o poměrně složité operace, většina z nich probíhá při zavedení mimotělního oběhu.

Již loni na podzim se dohodli český a jordánský ministr zdravotnictví v Ženevě na pokračování humanitární pomoci v rámci programu MEDEVAC.

Do Jordánska odjely tři lékařské týmy. Jeden specializovaný na operace vrozených srdečních vad dětí, druhý na ortopedické operace a třetí na zákroky rekonstrukční plastické chirurgie.

Česká republika na jejich činnost tehdy vyčlenila deset miliónů korun.

Z Jordánska se nedávno vrátil ortoped z pražské Nemocnice Na Bulovce Jiří Chomiak. Jak se svěřil Právu, operoval zde během své mise především tak zvaná ztrátová zranění, kdy po výbuchu tzv. barelových bomb pacienti přišli o celé úseky kostí a přilehlé svaly. [celá zpráva]

Lékaři tu pomáhali i při odstraňování typických vrozených vad, které se v ČR léčí ihned po narození, jako je tzv. koňská noha vtočená nebo vrozené vykloubení kyčlí.

Reklama

Výběr článků

Načítám