Hlavní obsah

Vládní koalice si začala dělat naschvály

Právo, Karolina Brožová

Spor mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a poslancem ČSSD Ladislavem Šinclem bude mít zřejmě dohru, která zasáhne celou koalici. Vládní strany už totiž zřejmě nebudou hlasovat jednotně při jednání o některých zákonech ve Sněmovně. Projevilo se to již v pátek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (uprostřed) a vicepremiéři Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek (vzadu)

Článek

„Poslanecký klub ČSSD řekl své stanovisko v této kauze. Plně podporujeme poslance Šincla a vyjádříme to také hlasováním. Budeme hlasovat pro jeho pozměňovací návrh k zákonu o pojišťovnictví,“ řekl Právu předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Poslanci tak budou hlasovat proti návrhu Babišova ministerstva financí.

Poruší tedy dohodu koalice, že její poslanci budou hlasovat vždy jen pro návrhy, na kterých se dohodne vláda. Rozkol kvůli tomu by podle Hamáčkova mínění ve vládě nastat ale neměl.

„Pan ministr Babiš podle mě překročil čáru. Místo politického souboje zvolil souboj osobní. Reakce klubu je, že bude stát za svým poslancem. Vidím to ale jako výjimku nebo zvláštní případ,“ zdůvodnil Hamáček.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Právu napsal, že by „koaliční strany, pokud se nedohodnou jinak, měly respektovat názor příslušného ministra. ČSSD toto pravidlo dodržuje a dodržovat bude. O totéž žádáme naše koaliční partnery.“

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek se domnívá, že první, kdo dohodu o hlasování porušil, bylo právě hnutí ANO. Ostatní strany se jí tak prý držet také nemusí.

„Problém vznikl už dnes při projednávání zákonů ministra Němečka a ministryně Marksové (oba ČSSD). Poslanci hnutí ANO hlasovali systematicky proti jejich návrhům,“ upozornil v pátek Bělobrádek.

„Jestli ANO chce, abychom hlasovali pro jeho návrhy, tak se tak musí chovat také. Já si myslím, že je to velký precedens. Myslím, že ochota hlasovat pro návrhy koaličních partnerů, v případě, že oni sami nebudou respektovat toto pravidlo, se bude blížit nule,“ dodal.

Zmizel poslanec

Rozruch ale v pátek způsobili i lidovci, když na takřka půl hodiny zmizel jejich poslanec Jaroslav Klaška, shodou okolností zpravodaj tolik propíraného zákona o elektronické evidenci tržeb. [celá zpráva]

V kuloárech tak chvíli panovaly obavy, že Klaška se ztratil schválně, aby se zákon, za kterým stojí Babiš, nemohl ve Sněmovně probírat. Nakonec šlo však o omyl, Klaška musel z vážných rodinných důvodů ze Sněmovny pryč.

Spor se Šinclem už nechce Babiš řešit. „Pro mě je to uzavřená záležitost. Ale říkám, že návrh pana poslance Šincla je zlobbovaný ve prospěch pojišťoven,“ řekl Babiš, který se odmítl Šinclovi omluvit.

Babiš firmu neprodá, Šincl na schůzku nepůjde

Babiš zkritizoval čtvrteční prohlášení premiéra Sobotky, že by si měl vybrat mezi podnikáním a funkcí ve vládě. „Já jsem ráno psal panu premiérovi, že nechápu, proč mi to neříká u stolu. Proč o tom mluvil u interpelací. Já jsem jasně řekl, že firmu neprodám, držím se zákona o střetu zájmů,“ uvedl Babiš.

Šincl schůzku s Babišem, ke které vyzvala koaliční rada, nadále odmítá. „Já chci jet domů za manželkou, mám dvě malé děti. Pan Babiš se se mnou chce sejít, protože je to pro něj mediálně zajímavé, jinak jsem pod jeho rozlišovací schopnost. Nechci od něj zase poslouchat řeči o mé rodině,“ řekl Právu poslanec.

Sobotka míní, že je těžké říct, jak lze tuto kauzu ukončit: „Pravděpodobně tím, že se v koalici budeme soustředit na důležité věci, které jsou před námi.“

Bělobrádek se domnívá, že záležitost uzavřena není. „Potáhne se tak dlouho, dokud tu budou mít poslanci strach se pana Babiše vůbec na něco zeptat, aby na ně zase něco nevytáhl,“ řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám