Hlavní obsah

O registračních pokladnách jednali poslanci jen krátce, ztratil se jim kolega

– Praha
Novinky, Václav Lang

Jen několik desítek minut trvalo v pátek úvodní kolo jednání o klíčovém zákonu ministerstva financí - elektronické evidenci tržeb. Schůzi zkomplikovala absence poslance-zpravodaje, kterého se dlouho nedařilo najít. Debata, které se stačil zúčastnit de facto jen hlavní oponent Miroslav Kalousek (TOP 09), tak skončila záhy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Elektronická evidence tržeb, jeden ze základních legislativních pilířů resortu financí pod vedením Andreje Babiše (ANO), byl zařazen jako pevný bod na páteční 13. hodinu. Krátce po úvodním slově ministra financí muselo být ale projednávání přerušeno, neboť v sále nebyl přítomen zpravodaj Jaroslav Klaška (KDU-ČSL).

Petr Gazdík (TOP 09 a STAN) proto přerušil schůzi, dokud zpravodaj nedorazí, načež jeden z poslanců hnutí ANO požádal o pauzu do 13.20. Poslanci mezitím sháněli Klašku, který nebyl k nalezení a ani nezvedal telefon.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidovecký poslanec Jaroslav Klaška

Zmizelý poslanec dorazil udýchaný až po několika minutách a lapaje po dechu se ospravedlňoval kolegům: „Omluvil jsem se v průběhu dopoledne z průběhu jednání Sněmovny, a to z vážných rodinných důvodů, a to jak písemně, tak ústně panu místopředsedovi Vojtěchu Filipovi. Bohužel skutečně musím odjet.“

Zmizelý Klaška chyběl ještě jednou

Zpravodajskou úlohu proto po něm převzal šéf rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD), který se slova ujal s nevelkým nadšením: „Ach jo, pane místopředsedo,“ uvedl svůj přednes. „To bylo slovo do pranice,“ odpověděl mu předsedající Gazdík.

Humornému pátečnímu odpoledni ale nebyl konec. Zmizelý poslanec Klaška totiž způsobil další rozruch, když poslanci dospěli k tisku souvisejícímu s elektronickou evidencí tržeb, u kterého byl rovněž zpravodajem. „A nyní prosím zpravodaje pro prvé čtení, kterým je Jaroslav Klaška,“ vyvolal do prázdna Gazdík za smíchu většiny sálu. Nepřítomného Klašku ale znovu nahradil Votava.

Na Miroslava Kalouska, hlavního kritika Babišova návrhu elektronické evidence tržeb, tak zbylo jen pár desítek minut, neboť páteční jednání zpravidla končí již ve 14 hodin. „Slyšel jsem, že prý máme ve 14 hodin končit. Vzhledem k tomu, že tato řeč, byť nijak dlouhá, mi zabere ještě tak asi 35 minut, tak jsem připraven respektovat, že budu přerušen a budu pokračovat příště,“ ukončil první místopředseda TOP 09 svou promluvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám