Hlavní obsah

Babiš napsal Sobotkovi, ať si vybere, s kým chce vládnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš v pátek reagoval na slova premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), podle něhož by si měl vybrat mezi politikou a podnikáním. V rozhovoru pro Český rozhlas Babiš opáčil, že premiérovi napsal, že ČSSD by si měla vybrat, jakého chce koaličního partnera. Zároveň zopakoval, že Agrofert, jehož je vlastníkem, neprodá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Poslal jsem mu (Sobotkovi) ráno esemesku, ať se už konečně ČSSD rozmyslí, jakého chce koaličního partnera – protože já jsem mu deklaroval, že svoji firmu neprodám," řekl Babiš v rádiu. Sobotka mu prý odpověděl, že to bere na vědomí.

Posléze ale ministr agentuře ČTK řekl, že SMS ve skutečnosti zněla jinak. "Ne, ne, ne, to jsem mu nepsal. Já jsem mu psal, že jestli s tím má problém, ať navrhne řešení," uvedl na dotaz, zda Sobotku v SMS pobídl, aby si ČSSD rozmyslela, jestli chce jiného koaličního partnera.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Babiš dodal, že premiér na čtvrtečním koaličním jednání neříkal nic o tom, že si má vybrat mezi politikou a podnikáním, jako při interpelacích ve Sněmovně. [celá zpráva]

Sobotka: Ať to prodá

Premiér ve čtvrtek poslancům sdělil, že sérii problémů koalice pojí to, že se Babiš před vstupem do politiky nevzdal svého podnikání. Rozumné by podle něj bylo, kdyby své společnosti prodal a zbavil se tím přímého angažmá v podnikatelském prostředí. Připomněl také, že téma zmínil už na začátku koaliční spolupráce.

„Bohužel koaliční partner (ANO) na toto nereagoval před tím zhruba rokem a čtvrt. Rozhodl se jít jinou cestou. Podle mého názoru to rozhodnutí není správné. A dříve nebo později možná bude muset Andrej Babiš přemýšlet o tom, zdali by se skutečně neměl vzdát svého bezprostředního podnikatelského angažmá a věnovat se pouze veřejnému životu, anebo zdali by se z veřejného života neměl vrátit zpět do podnikatelského angažmá," uvedl Sobotka ve Sněmovně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Uzavřená věc, tvrdí o sporu se Šinclem Babiš

Babiš v pátek také uvedl, že spor s poslancem Ladislavem Šinclem považuje za uzavřený, neboť se s ním Šincl odmítá setkat. Premiér to prý vzal na vědomí.

Setkání oběma mužům doporučila ve čtvrtek koaliční rada, s tím, že si mají postoje osobně vyjasnit. Šincl avizoval, že o setkání nestojí. [celá zpráva]

Sobotka, který je v pátek na zahraniční cestě, vicepremiérovi doporučil, aby se věnoval sestavení rozpočtu a Šinclovi se omluvil. To Babiš odmítá.

Konflikt v koalici vznikl kvůli sporu mezi Babišem a Šinclem, který tvrdí, že ho vicepremiér zastrašoval a obvinil z korupce. Šincl v úterý ve Sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění.

Babiš pak na středečním neveřejném jednání k zákonu o pojišťovnictví podle Šincla zmínil majetkové poměry jeho rodiny a zastrašoval ho informacemi ze složky nadepsané poslancovým jménem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám