Hlavní obsah

Krizový plán nového předsedy: Zavírat Klokánky

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jan Vaněk, nový šéf Fondu ohrožených dětí provozujícího Klokánky, má jasný úkol. Dokázat nemožné a zachránit je. Nejdříve musí odvrátit exekuci za dvacetimiliónový dluh na sociálním zabezpečení. Pak vyřešit dluh osm miliónů na mzdách. Jako první už se ale uzavřel Klokánek v Jindřichově Hradci.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Jan Vaněk, který vede Klokánek ve Štěrboholech, nahradil ve vedení fondu Marii Vodičkovou.

Článek

„Absolutní prioritou je odvrátit exekuci. Jednáme a hledáme řešení s Pražskou správou sociálního zabezpečení. Nicméně musí se držet zákona a v rámci něho hledat cestu. Ještě nějaké jsou, které nebyly využity. Nicméně zbývá nám čtrnáct dní, maximálně tři týdny. Pokud se to nepodaří, budeme muset přistoupit ke krizovému plánu,“ vysvětlil Právu Jan Vaněk, který ve vedení vystřídal dlouholetou předsedkyni FOD Marii Vodičkovou.

„Krizový plán je takový, že bychom propustili zaměstnance a péči o děti by musel převzít někdo jiný,“ řekl Vaněk.

„Ale já budu bojovat všemi prostředky za to, abych se nemusel koukat na to, jak děti, které jsou u nás šťastné a spokojené, rozvážejí do dětských domovů. Klokánek je unikátní a nesmírně úspěšný model péče, který nesmíme nechat pohřbít,“ dodal Vaněk. Na hledání peněz a řešení začal pracovat okamžitě.

Nyní 22 Klokánků

„Ve stanovách bylo schváleno, že naše pobočky a azylové domy budou pobočnými spolky. Nijak se jich nebude dotýkat náš dluh, ale na druhou stranu jim budeme pomáhat jen částečně. Dále je v plánu prodej domu v Kroměříži, kam už nepřijímáme nové děti. Ty stávající tam samozřejmě necháme a podnikneme tyto kroky, až jim vyprší pobyt. Rovněž vracíme městu Prostějov dům určený pro Klokánek,“ vyjmenoval opatření Vaněk a potvrdil, že první Klokánek už byl uzavřen.

Paní Vodičkové vděčíme za to, co vybudovala a jak urputně o to bojovala
Jan Vaněk

„Nyní máme dvaadvacet Klokánků, protože jsme definitivně uzavřeli ten v Jindřichově Hradci. Nicméně to bylo naplánováno před půl rokem. Kraj nám tam totiž děti dlouhodobě nesvěřoval, zůstalo jich tam jen pět. Dvě šly do pěstounské péče, tři do dětského domova,“ poznamenal Vaněk.

Proti Marii Vodičkové, jež jako jediná rozhodovala, se nyní na rozhodnutí musí shodnout pět členů předsednictva.

„Paní Vodičkové vděčíme za to, co vybudovala a jak urputně o to bojovala. Nicméně nyní má každý v předsednictvu jeden hlas. A zvítězí nadpoloviční většina. To je zásadní změna,“ popisoval změny stanov fondu Vaněk. „Musíme najít co nejrychleji cestu, jak z toho ven. Nelze jen opakovat, jak nás novela poškodila. Ano, přišli jsme o třicet až pětatřicet miliónů korun od státu. A možná to další novela narovná, ale to může trvat dva roky. A my máme sotva pár dní,“ řekl dále Právu.

Pomůže premiér?

„Ale vše musí jít krok po kroku. Nejdříve exekuce, pak dluhy na mzdách, musíme získat bezdlužnost, abychom mohli začít čerpat dotace. Zažádal jsem rovněž o schůzku premiéra Bohuslava Sobotku, jestli by nám nepomohl. Ale vše je nyní v rukou Pražské správy sociálního zabezpečení,“ dodal.

„Situace se v posledních dnech nijak nezměnila, ČSSZ nadále postupuje v souladu se zákonem a zcela standardně jako u jiných subjektů. Jednání na toto téma probíhala a budou pokračovat,“ reagovala na dotaz Práva mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Reklama

Související témata:

Související články

Provozovatel Klokánků čelí exekuci

Fond ohrožených dětí (FOD), který provozuje zařízení pro děti Klokánek, čelí exekuci. Návrh na něj podala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), jíž fond...

Výběr článků

Načítám