Hlavní obsah

Česko by podpořilo tábory pro migranty v Africe a potápění lodí převaděčů

• Aktualizováno

Česká vláda podporuje myšlenku na vytvoření záchytných stanovišť pro uprchlíky na severu Afriky i na potápění lodí, kterými převaděči vozí tyto lidi do Evropy. Je připravena podpořit tato opatření i finančně. Před poslanci to ve čtvrtek řekl v odpovědi na interpelaci Marka Ženíška (TOP 09 a Starostové) premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Večer se poslanci sešli na mimořádné schůzi k imigrantům.

Foto: Stringer/italy, Reuters

Bosá žena u uprchlického centra v Římě. Ilustrační foto

Článek

Případné potápění lodí vyžaduje souhlas Rady bezpečnosti OSN, Evropská komise má mandát k vyjednávání, poznamenal Sobotka. Dohodu s rozhádanými frakcemi v Libyi na takové operaci si lze podle něho těžko představit, žádná z nich nedá souhlas s jejím prováděním v libyjských výsostných vodách. Česko je připraveno podpořit operaci finančně, případně experty, uvedl premiér.

Připomněl, že Česko už penězi podporuje uprchlické tábory v Jordánsku a stejně by postupovalo i v případě, pokud by vznikly na severu Afriky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka, Martin Stropnický a Miroslava Němcová na čtvrteční mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny k imigrantům

Evropa by se měla podle Sobotky zaměřit na stabilizaci států, odkud přichází nejvíce migrantů, a měla by se posílit účinnost schengenské hranice. Sobotka se taky opět vyslovil proti myšlence Evropské komise na zavedení kvót pro přijímání uprchlíků jednotlivými členskými státy unie.

Začala mimořádná schůze

Na interpelaci Martina Lanka (Úsvit) označil Sobotka sítě převaděčů za organizovaný zločin. Jde podle něho o výhodný byznys, v němž jde o stamilióny, možná řádově miliardy dolarů. V Evropě je prý shoda na tom důrazněji zasáhnout proti těmto sítím.

Informace k podpoře táborů pro uprchlíky v severní Africe si později vyžádala poslankyně ODS Miroslava Němcová při svém projevu v rámci večerní mimořádné schůze, kterou vyvolala část opozice kvůli tématu uprchlíků.

Němcová chtěla po vládě vědět, kolik peněz je na tuto pomoc vyčleněno a s jakými zeměmi Česká republika na toto téma jedná. Zároveň dodala, že ODS podporuje, aby byli uprchlíci zadrženi „co nejvíce to půjde doma”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám